nieuws

Werkbezoek minister Schippers in teken van innovatie in de zorg

04 feb 2016

Op 3 februari 2016 bracht minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een bezoek aan TNO. Het bezoek stond aan de hand van voorbeelden van TNO’s kennis en expertise in het teken van de meerwaarde van innovatie in de zorgsector.

Van links naar rechts: Niek Snoeij, Minister Schippers en Paul de Krom

Na een introductie van CEO Paul de Krom over de rol van TNO lichtte Niek Snoeij, Managing Director Gezond Leven, de rol en visie van TNO toe om met toepassingsgericht onderzoek en samenwerking met bedrijven te werken aan concrete innovaties. Daarmee neemt TNO in de zorgsector een unieke positie in.

Minister Schippers reageerde dat er in het zorgbeleid meer aandacht is voor innovatie en dat er een netwerk voor startups is opgezet. Innovaties maken het mogelijk om ziekte te voorkomen, zodat de kosten van behandeling van patiënten omlaag kunnen. Technologische innovaties kunnen juist een oplossing en middel zijn om de zorg duurzaam te financieren. Niek Snoeij gaf aan dat TNO deze visie deelt en scherp kijkt naar de totale businesscase van innovaties.

Showcases

Na het gesprek over de rol van TNO en het innovatiebeleid van de minister presenteerde TNO in een carrousel vier showcases. Rosemarijn Looije lichtte het PAL-project toe, dat gericht is om kinderen met diabetes met een personal assistant te helpen met een gezonde leefstijl. Ronald Visschers ging in op uitdagingen en successen bij het herformuleren van voeding. Nancy Westerlaken vertelde vervolgens over de glucosesensor voor diabetici, die de huidige praktijk van vingerprikken overbodig kan maken. Tot slot ging Joost van Genabeek in op de proeftuin Amsterdam Noord, waarin zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening voor mensen met complexe problemen beter op elkaar worden afgestemd zodat de kwaliteit van zorg verbetert en de kosten dalen.

Na afloop bedankte de minister de aanwezigen voor hun bijdragen en zullen er vervolgafspraken gemaakt worden tussen TNO en VWS over samenwerken aan innovatie in de gezondheidszorg.

Ons werk

Herformulering van voeding

Steeds meer voedingsproducten die manieren zoeken om hun producten te verbeteren, vinden hun weg naar de experts van TNO. Wij helpen hen om de hoeveelheid zout, suiker en vet in hun producten te verkleinen... Lees verder
Kennis

Van 't Hoff-programma

Optische spectroscopie wordt door velen beschouwd als de volgende revolutionaire ontwikkeling op medisch gebied. Medische lichttechnologie kan onder andere worden ingezet voor nauwkeurigere metingen,... Lees verder
Thema

Gezond leven: ‘We focussen op participatie en niet op de ziekte’

We worden steeds ouder in Nederland. Daardoor hebben we ook meer zorg nodig. Preventie, zorg van hoge kwaliteit en beheersing van kosten zijn de belangrijkste kwesties voor de komende jaren. “Het is een... Lees verder
Nieuws

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.