nieuws

SolaRoad goes California

31 mrt 2016

Het Nederlandse energieconcept SolaRoad krijgt een vervolg in Californië. Op 29 maart 2016 tekenden de Californische wegbeheerder Caltrans en de provincie Noord-Holland een overeenkomst om te onderzoeken of het SolaRoad-concept te realiseren is in Lebec, Kern County. Hiermee komt de droom van het wegdek als één groot zonnepaneel weer een stap dichterbij.

SolaRoad is een baanbrekende Nederlandse innovatie op het gebied van energiewinning. Het idee achter SolaRoad is eenvoudig: zonlicht dat op het wegdek valt, wordt in elektriciteit omgezet door betonnen modules met zonnecellen en een licht doorlatende, geharde glazen toplaag. De opgewekte elektriciteit kan gebruikt worden voor wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto’s en huishoudens.

Zonnefietspad

SolaRoad wordt ontwikkeld door de provincie Noord-Holland, TNO, Dynnic en Ooms Civiel en bevindt zich in de testfase. Het eerste SolaRoad-project is een zonnefietspad in Krommenie, Noord-Holland. Gedurende drie jaar wordt getest hoe het fietspad in de praktijk functioneert. De eerste resultaten zijn zeer positief. In het eerste jaar heeft de proefstrook van c.a 130 m2 SolaRoad al 9800 kWh energie opgewekt: genoeg om drie huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Coast to Coast

Om SolaRoad verder te ontwikkelen zijn meer testlocaties nodig. Nederland en Californië wisselen al jaren kennis en ervaring uit over Co2 reductie door duurzaam vervoer en slimme energie-oplossingen. Matt Rodriquez, Secretaris van Milieu in Californië, maakte kennis met SolaRoad tijdens een werkbezoek aan Nederland en was meteen enthousiast. Rodriquez: "Beide naties slaan nu de handen ineen om SolaRoad ook in het Californische wegennet toe te passen".

Willen we voorkomen dat klimaatverandering echt gevaarlijke vormen aanneemt, dan moeten we onorthodoxe maatregelen nemen aldus TNO’er Sten de Wit. Een goed voorbeeld daarvan is SolaRoad, een wegdek dat energie opwekt.

Nieuws
Contact

Dr. ir. Sten de Wit

  • Energie
  • Bouw

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.