nieuws

Canadese steun voor probiotische yoghurt ter bestrijding van kindersterfte in Afrika

07 apr 2016

Kindersterfte door uitdroging ten gevolge van diarree, is een groot probleem in Afrika. Probiotische yoghurt kan de duur en intensiteit van rotavirus geassocieerde diarree verminderen. Hiermee kan één van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte in Afrika worden bestreden.

Het voorstel ‘Fermented food for life’ van Remco Kort (TNO) en Wilbert Sybesma (Nestlé) ontvangt een subsidie van 1,4 miljoen Canadese dollar (zo’n 950.000 euro) van het Canadese International Development Research Centre (IDRC). Hiermee wordt een business-model ontwikkeld en toegepast met als doel om met lokaal geproduceerde probiotische yoghurt een miljoen mensen te bereiken in Kenya, Tanzania en Oeganda.

Het project vloeit voort uit een onderzoek, onlangs gepubliceerd in Microbial Cell Factories. Hierbij werd een startercultuur ontwikkeld waarmee Afrikaanse boeren een probiotische stam zelf kunnen vermeerderen in lokaal geproduceerde melk. Om dit te realiseren zullen Kort en Sybesma vanuit hun stichting Yoba for Life samen met de University of Western Ontario en Heifer International werken aan een systeem om elke schakel in de keten van melk tot yoghurt te verbeteren, zodat de lokale productie door boerencoöperaties en daarmee het gebruik van probiotische yoghurt kan worden opgeschaald. ‘Fermented food for life’ werd door het IDRC geselecteerd uit 184 aanvragen.

Voor meer informatie, graag contact opnemen met Remco Kort.

Innovaties voor ontwikkelingssamenwerking

Vier miljard mensen leven onder de armoedegrens, vooral in ontwikkelingslanden. Dit vormt een enorme consumentenmarkt en een potentieel aan producenten waar bedrijven business proposities op ontwikkelen.... Lees verder
Expertise

Microbiology & Systems Biology

Microbiology & Systems Biology (MSB) is een innovatieve groep die internationaal erkend wordt in het bedenken van oplossingen voor uiteenlopende uitdagingen op het gebied van voeding, gezondheid en biotechnologie.... Lees verder
Nieuws

Prof. dr. ir. Remco Kort

Contact

Prof. dr. ir. Remco Kort

  • microbiologie
  • microbiota
  • microbioom
  • probiotica
  • voedselveiligheid
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.