nieuws

G.fast-technologie maakt internetsnelheden over koper mogelijk tot 1 Gb/s

Consortium 4GBB met TNO wint EUREKA Innovation Award • 27 apr 2016

Sinds 2009 heeft het internationale 4GBB consortium, met daarin een prominente rol voor TNO, een oplossing ontwikkeld om mensen thuis op grote schaal internetsnelheden te bieden tot 1 Gb/s zonder dat daarvoor directe aansluiting op een glasvezelnet noodzakelijk is. In nog geen 6 jaar tijd is de oplossing, die G.fast is gaan heten, uitgegroeid van alleen een idee naar de ontwikkeling van volwaardige producten, internationale standaarden (dec 2014, ITU), testen in de praktijk en een markt. Operators zoals BT gaan G.fast al dit jaar uitrollen en zij verwachten in 2020 al 10 miljoen aansluitingen gerealiseerd te hebben. Diverse andere operators gaan volgen of nemen G.fast serieus mee in hun planning.

Voor deze ontwikkeling ontving het 4GBB consortium vanmiddag in Stockholm de EUREKA Innovation Award voor ‘Competitiveness’. Partijen zoals BusinessWire.com & ResearchandMarkets.com voorspellen voor 2020 een markt van zo’n $4.7 miljard voor de ontwikkeling en bouw van deze systemen.

Vierde generatie breedband over koper – tot 1 Gb/s

Het ontwikkelde alternatief gebruikt zoveel mogelijk de bestaande koperkabels die ooit voor telefonie zijn aangelegd. Maar met de nieuwe kopertechnologie G.fast zijn snelheden mogelijk van zo’n 500 Mb/s tot 1 Gb/s per aderpaar. Dat is aanzienlijk sneller dan VDSL waarmee snelheden mogelijk zijn tot zo’n 100 a 200 Mb/s per aderpaar. Bij beide oplossingen verdubbelt dit bij gebruik van twee aderparen tegelijk (pair bonding). Het totaalconcept, dat een mix is van glas en koper en “Hybrid Fiber to the Home” heet, kan de grootschalige uitrol van vierde generatie breedband (4GBB, tussen 100-1000 Mb/s) aanzienlijk versnellen. En daarmee ook de verdere ontwikkeling van diensten die gebruik maken van deze snelheden en bandbreedte.

Snel internet zonder dure glasvezel

Een groot voordeel van deze techniek is dat hoge snelheden tot aan huis beschikbaar komen zonder de hoge kosten voor de aanleg en uitrol van glasvezel. De grootste kosten zitten in de aanleg van de laatste 30-300m en daarom is de combinatie van glas en koper veel kosten-efficiënter en veel sneller uit te rollen dan bij een volledig verglaasde oplossing. Veel graaf- en installatie werk is dan overbodig geworden, en ook de daarmee gepaarde overlast. Daarmee bereidt deze hybride glas-koperoplossing tevens de weg voor om op de lange termijn volledig verglaasde netwerken op plekken mogelijk te maken waar dat nu nog veel te duur is. Op dit moment is glas vooral uitgerold in gebieden waar het relatief eenvoudig is dat aan te leggen. Dat zijn gebieden waar redelijk makkelijk te graven is en waar meer dan 30% van de huizen ook meteen een aansluiting wil. Maar die groei stagneert omdat nu ook de moeilijke gebieden aan de beurt zijn. Dat zijn niet alleen de steden maar bijvoorbeeld ook bestaande flatgebouwen waar bekabeling aangepast zou moeten worden om er glasvezel te trekken.

Rol TNO

TNO heeft vanaf het eerste begin een belangrijke rol gespeeld in dit consortium en specifieke kennis ingebracht over de mogelijkheden met het bestaande koper, case studies uitgewerkt over de kostenbesparing in steden en lab-proeven uitgevoerd met de eerste prototypes.

Andere partners binnen het 4GBB consortium zijn: BT, Lund University, FTW, Adtran GmbH, Nokia, Ericsson AB, Marvell, Orange, Sckipio, Telefonica I+D, Telnet-RI.

Kennis

Vitale ICT-infrastructuren

ICT infrastructuren zijn continu in ontwikkeling. Nieuwe technologische ontwikkelingen worden toegepast, de wensen van gebruikers veranderen, evenals de omstandigheden waaronder deze infrastructuren worden... Lees verder
Thema

Industrie: ‘Innoveren voor werkgelegenheid, welvaart en welzijn’

De Nederlandse Industrie hoort bij de wereldtop. Onze industrie, haar toeleveranciers en gerelateerde (ICT-)diensten leveren een belangrijk aandeel in onze export (80%) en creëren hoogwaardige werkgelegenheid.... Lees verder
Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.