nieuws

Minister Schultz demonstreert nieuwe intelligente fiets van TNO

Verbeterd en vernieuwd prototype intelligente fiets van TNO • 14 apr 2016

TNO draagt bij aan het vergroten van de verkeersveiligheid en het terugdringen verkeersongevallen voor de meest kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers. TNO vernieuwde en verbeterde daarom het prototype van de intelligente fiets. Minister Schultz van Haegen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu demonstreerde de nieuwe intelligente fiets tijdens de Innovatie Expo op 14 april 2016 in Amsterdam. De fiets is ontwikkeld in opdracht  en met medefinanciering van het ministerie van Infrastructuur en Milieu binnen het programma ‘Veilig en Bewust op de Fiets’.

Het aandeel fietsslachtoffers bij verkeersongelukken is jaarlijks hoog. TNO zet de kennis en kunde in van het gebruik van sensoriek in mobiliteit en van de communicatie, zowel tussen vervoersmiddelen onderling als met hun infrastructurele omgeving om verkeersslachtoffers te verminderen en de fietsersveiligheid te verbeteren.

Veiliger en comfortabeler met intelligente fiets

De intelligente fiets waarschuwt voor gevaarlijke situaties en zorgt er op die manier voor dat de  fietser veiliger en comfortabeler kan rijden. De intelligente fiets kan gevaren voor de fiets detecteren met een radar aan de voorkant. Ook neemt de fiets achteropkomend verkeer waar via een camera achterop de fiets. De fietser wordt geattendeerd op gevaren van voren middels trillingen in de handvatten en voor gevaar van achteren middels een trillend zadel. Doordat alle hardware en software geïntegreerd is in dit nieuwe conceptmodel van de intelligente fiets kunnen testen op de openbare weg plaatsvinden. In 2015 en 2016 zijn testen uitgevoerd met de intelligente fiets waarna het systeem verbeterd is.

Samenwerking

De intelligente fiets is een innovatie die TNO samen ontwikkelde met de Fietsersbond en Roessingh Research & Development. Naast het ministerie van Infrastructuur en Milieu, investeerden de provincies Noord-Brabant, Utrecht en Limburg mee in dit innovatieve project ter verbetering van de verkeersveiligheid.

TNO kijkt nu naar de mogelijkheden om het prototype van de intelligente fiets verder te laten concretiseren, produceren en op de markt brengen door producenten en fabrikanten.

Ons werk

Fietsen, auto’s en kruispunten intelligent maken

Innovaties die het fietsen veiliger en comfortabeler maken Lees verder
Kennis

Communicatie in het verkeer

Coöperatieve Mobiliteit is een programma waarin we werken met industrie en overheden aan technologie waardoor auto’s met elkaar en de weg kunnen communiceren. Lees verder
Roadmap

Mobility & Logistics: voor veilig, schoon en efficiënt verkeer

Voor een leefbare omgeving is veilig en schoon verkeer en efficiënt transport van goederen van groot belang. “Met industrie en overheden willen we de uitstoot van CO2 in het verkeer en het aantal verkeersslachtoffers... Lees verder
Thema

Leefomgeving: ‘Wij werken aan de leefbaarheid en concurrentiekracht van steden’

Steden zijn succesvolle samenlevingsverbanden. Dat maakt ze aantrekkelijk, maar tegelijkertijd daardoor ook kwetsbaar. “Stedelijke gebieden worden voller, drukker en complexer. Dat belemmert de leefbaarheid... Lees verder
Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.