nieuws

Op zoek naar de juiste voeding voor een gezond gewicht en een goed ontwikkeld brein

08 apr 2016

Goede voeding is belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van zowel brein als lichaam. Maar hoe bepaal je bij welke voeding en welke ingrediënten deze effecten het grootst zijn? Een alliantie van bedrijven, het Donders Instituut van de Radboud Universiteit en kennisorganisatie TNO gaat daar de komende 4 jaar onderzoek naar doen. Het project, BriteN, heeft recent een subsidie gekregen van 2 miljoen euro uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), van de provincie Gelderland en door een rijksbijdrage.

Goede voeding is belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van zowel brein als lichaam. Maar hoe bepaal je bij welke voeding en welke ingrediënten deze effecten het grootst zijn? Om daar wat aan te doen gaat een alliantie van Mead Johnson Nutrition, het Donders Instituut van de Radboud Universiteit/UMC, TNO en MKB partners Metris, Green Dino en Artinis Medical Systems, een systeem ontwikkelen dat voedingsinterventies kan testen. Het project is specifiek gericht op het verkleinen van het risico voor de ontwikkeling van een ‘metabool syndroom’ (de combinatie van verhoogde bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel en slechtere cholesterolwaarden) en obesitas bij kinderen.
Er worden virtual reality-tests ontwikkeld die de cognitieve ontwikkeling van kinderen meten én het risico dat ze lopen om te dik te worden. Daarbij wordt ook gelet op het verschil tussen jongens en meisjes.

De Metabolic Health Research-groep van TNO brengt kennis in van biomarkers (stoffen of signalen in het lichaam die een eenduidig beeld geven van hoe het met het lichaam is gesteld), meetmodellen en de opzet van experimentele diëten.

Downloads
Expertise

Metabolic Health Research

Door middel van preklinisch onderzoek gericht op het versnellen van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, functionele voeding, diagnostica en preventie, helpt Metabolic Health Research mee aan het verminderen... Lees verder
Nieuws

Dr. Ivana Bobeldijk-Pastorova PhD

Contact

Dr. Ivana Bobeldijk-Pastorova PhD

E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.