nieuws

TNO begint groot onderzoeksprogramma Voedselallergie

08 apr 2016

Ongeveer 2 tot 4% van de mensen heeft een voedselallergie. De behandeling van voedselallergie bestaat op dit moment voornamelijk uit het vermijden van voedingsmiddelen met stoffen waarvoor de consument allergisch is. Dit is voor allergische consumenten en hun omgeving een grote last, terwijl het vermijden van de stoffen waar men allergisch voor is vaak niet goed mogelijk is. Het gevolg kan zijn dat de betreffende stoffen toch gegeten worden en er een onverwachte allergische reactie volgt, die zelfs dodelijk kan zijn. Bestaande medicatie is gericht op het behandelen van deze onverwachte  allergische reactie. Het hebben van een voedselallergie heeft hierdoor een grote impact op de kwaliteit van leven.

Publiek –private samenwerking

Per 1 januari 2016 is TNO gestart met een Shared Research Programma op het gebied van voedselallergie.  Om de impact van voedselallergie te verminderen en mogelijk zelfs voedselallergie helemaal te voorkomen of genezen,  worden de volgende doelen nagestreefd:

  • Verbetering van de bescherming van de voedselallergische consument
  • Voorkomen dat nieuwe sterk allergene eiwitten of producten in onze voeding geïntroduceerd worden
  • Ontwikkeling van strategieën voor de behandeling van voedselallergie
  • Ontwikkeling van strategieën ter voorkoming van het ontstaan van voedselallergie

In het Shared Reseach Programma, waarin publieke en private partijen samen aan de slag gaan, wordt samengewerkt met onder andere Mars, Dupont, Syngenta en de Universiteit van Nebraska (Food Allergy Research and Resource Program). Het programma  zal naar verwachting een looptijd hebben van minimaal 6 tot 8 jaar en het initiatief staat open voor andere partners om deel te nemen.

Wilt u meer informatie over het programma, neem dan contact op met Dr. Geert Houben, Programmaleider van het TNO Shared Research Programma Voedselallergie.

Ons werk

Voedselallergie

Voedselallergie kan een levensbedreigende reactie veroorzaken. Onderzoek toont ook aan dat de aandoening grote impact heeft op de kwaliteit van leven. Daarbij krijgen veel mensen met voedselallergie te... Lees verder
Kennis

Voedselveiligheid

Sneller incidenten opsporen, inschatten welke risico’s eraan komen en bij een crisis snel de gevaren in kaart brengen en maatregelen nemen. Daaraan werken we op het domein van voedselveiligheid. Zodat... Lees verder
Expertise

Risk Analysis for Products In Development (RAPID)

RAPID verricht onderzoek naar kwaliteit en veiligheid van chemische stoffen, voedingsingrediënten/–producten, geneesmiddelen en nanodeeltjes. Van oudsher speelt het onderzoek binnen RAPID zich af binnen... Lees verder
Roadmap

Food & Nutrition: van ingrediënt tot consument

Gezonde voeding draagt bij aan gezondheid en vermindert welvaartsziekten als obesitas en diabetes. TNO ondersteunt bedrijven bij het ontwikkelen en produceren van gezonde voeding en veilige en duurzame... Lees verder
Thema

Gezond leven: ‘We focussen op participatie en niet op de ziekte’

We worden steeds ouder in Nederland. Daardoor hebben we ook meer zorg nodig. Preventie, zorg van hoge kwaliteit en beheersing van kosten zijn de belangrijkste kwesties voor de komende jaren. “Het is een... Lees verder
Nieuws
Contact

Dr. Geert Houben

  • voedselallergie
  • allergie
  • voedingstoxicologie
  • immunotoxicologie
  • Risicobeoordeling en risicomanagement
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.