nieuws

Inname van micronutriënten: onvoldoende, genoeg of teveel?

Optimale inname van micronutriënten voor specifieke bevolkingsgroepen en verschillende nutriëntvormen • 23 mei 2016

Het innemen van de juiste hoeveelheid micronutriënten (vitaminen en mineralen) is essentieel voor de gezondheid en om optimaal te kunnen functioneren. In een nieuw artikel gepubliceerd in 'Critical Reviews on Food Science and Nutrition', hebben TNO wetenschappers een verbeterde aanpak voorgesteld om de optimale inname van micronutriënten te bepalen. Door het gebruik van deze aanpak kan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan micronutriënten beter bepaald worden voor verschillende groepen consumenten op basis van hun specifieke behoeften.

Voedingsnormen voor micronutriënten worden bepaald om nutritionele doelen en aanbevelingen te verstrekken. Deze normen mogen geen nadelige gezondheidseffecten veroorzaken, daarom worden bovengrenzen aangehouden. Bovengrenzen worden veelal gebaseerd op het meest gevoelige, nadelige effect, rekening houdend met de bevolkingsgroep met de hoogste dagelijkse inname. Hierdoor kan het verschil tussen de voedingsnorm en de bovengrens klein zijn. Dit kan als gevolg hebben dat andere bevolkingsgroepen niet (voldoende) micronutriënten binnen krijgen. De belangrijkste vraag is: “Hoe is het mogelijk om goede, optimale innamehoeveelheden voor micronutriënten te bepalen voor iedere bevolkingsgroep?”. TNO heeft een conceptuele aanpak van ILSI Europe gebruikt als basis en deze verder doorontwikkeld. De aanpak is nu verfijnd waardoor optimale innamehoeveelheden voor micronutriënten bepaald kunnen worden voor verschillende bevolkingsgroepen en voor verschillende nutriëntvormen, rekening houdend met zowel de risico’s als positieve effecten.

Alle relevante data geïntegreerd beschouwen

Om optimale innamehoeveelheden voor micronutriënten te bepalen waarbij alle bevolkingsgroepen kunnen profiteren, wordt met deze aanpak alle relevante gegevens van de risico’s voor een te lage inname, tot het risico van toxiciteit door hoge inname op een geïntegreerde manier beschouwd. Het houdt rekening met de ernst van effecten en de aanvaardbare incidentie van deze effecten waarbij deze kunnen worden gewogen. Bijvoorbeeld: het maakt het mogelijk om het optreden van nadelige symptomen aan het centrale zenuwstelsel  en spierfunctie af te wegen tegen laxerende effecten, als effect op respectievelijk te lage en te hoge magnesium inname. Bovendien worden variaties van inname tussen bevolkingsgroepen in aanmerking genomen. Kinderen in de groei hebben bijvoorbeeld relatief hoge hoeveelheden calcium nodig, terwijl zwangere vrouwen een hogere inname van vitamine D en foliumzuur nodig hebben. De aanpak is flexibel en geeft de mogelijkheid om alle beschikbare relevante gegevens te gebruiken. Daarnaast kan het toegepast worden op verschillende bevolkingsgroepen en voor verschillende vormen van micronutriënten waardoor het mogelijk wordt specifieke aanbevelingen per micronutriënt te doen.

IJzer en Folium

De toepasbaarheid van de aanpak is aangetoond met ijzer en folium. Naast vitaminen en mineralen, kan deze aanpak ook toegepast worden op andere stoffen in voeding waarbij positieve effecten als gevolg van consumptie afgewogen kunnen worden tegen de risico’s van een te hoge inname.

Zoals bij elke aanpak is het van cruciaal belang dat er voldoende gegevens van goede kwaliteit beschikbaar zijn voor zowel de positieve effecten als de risico’s van de stoffen. Aangezien bij de meeste humane studies de gebruikte doseringen en geëvalueerde eindpunten gelimiteerd zijn, is de integratie van innovatieve technologieën zoals de systeem biologie aan te bevelen. Verder is het belangrijk dat er consensus is tussen de stakeholders over de acceptabele incidentie van verschillende categorieën van ernst van effecten. Uitgaande van effectieve integratie en samenwerking tussen stakeholders,  zijn de TNO auteurs van mening dat de aanpak kan leiden tot belangrijke verbeteringen in gepersonaliseerd advies ten aanzien van micronutriënt behoefte.

Het volledige artikel is nu gepubliceerd in het hoogwaardige 'Critical Reviews on Food Science and Nutrition' en is elektronisch te downloaden op de site van de uitgever.

Het onderzoek is gefinancierd door de non-profit organisatie Alliance for Natural Health International en door Solgar Vitamins Nederland.
Expertise

Risk Analysis for Products In Development (RAPID)

RAPID verricht onderzoek naar kwaliteit en veiligheid van chemische stoffen, voedingsingrediënten/–producten, geneesmiddelen en nanodeeltjes. Van oudsher speelt het onderzoek binnen RAPID zich af binnen... Lees verder
Nieuws

Lisette Krul MSc

Contact

Lisette Krul MSc

E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.