Annemarie Zielstra
- Cyber Security & Resilience
Wij richten ons op negen maatschappelijke aandachtsgebieden.
TNO werkt veel samen met bedrijven, overheden en andere organisaties. Onze kennis en expertise is gericht op toepassing met en voor anderen.
We ontwikkelen kennis niet om de kennis, maar om de praktische toepassing.
TNO biedt je de kans om grensverleggend werk te doen en klanten en samenleving te helpen met innovatieve, praktische, slimme oplossingen.
Op TNOTIME vind je blogs, interviews en achtergrondverhalen. Ontdek het werkveld van TNO gevat in foto’s, animaties, video’s en tekst.
TNO en 30 andere organisaties ondertekenden onlangs het Coordinated Vulnerability Disclosure Manifesto, waarmee zij verklaren het principe van een meldpunt voor ICT-veiligheidslekken te ondersteunen en zelf een meldpunt zullen inrichten of dat al hebben gedaan. De ondertekening vond plaats tijdens de High Level Meeting Cyber Security, georganiseerd door het Ministerie van Veiligheid en Justitie in het kader van het Nederlands EU-voorzitterschap.
Henk Geveke, TNO Director Defence, Safety and Security, ondertekende namens TNO de Coordinated Vulnerability Disclosure Manifesto. Het Manifesto is een eerste aanzet om als organisatie tot een Coordinated Vulnerability Disclosure beleid te komen en daarvoor de nodige maatregelen te nemen, zoals het inrichten van een meldpunt en het nader opstellen van de terms and conditions. Concreet betekent dit voor TNO dat zij de ICT-meldingen rond kwetsbaarheden zal melden en consequent zal oplossen. Daarmee wordt bijgedragen aan de digitale weerbaarheid van TNO en van andere partijen die van elkaars ervaring kunnen leren.
Op deze Cyber Security Top waren ruim 160 deelnemers met 30 nationaliteiten vanuit de overheid en het bedrijfsleven. Allard Kernkamp en Eric Luiijf van TNO en Mark Stoop (Scenarios4Summits) verzorgden de Scenario Based Policy Discussion waarvoor zij respectievelijk het scenario en de visualisatie ontwikkelden.
Het scenario kijkt vooruit: tijdens de ochtendspits gaan auto’s spontaan op de rem en zijn niet meer te verplaatsen, bellen auto’s 1-1-2 plat met valse informatie over aanrijdingen en geven de boordsystemen rare teksten over “gehackt zijn”. Al snel blijkt dat een milieubeweging de software van een aantal autotypen van verschillende automerken ‘overgenomen’ heeft. De deelnemers kregen aan de hand van het zich ontwikkelende scenario een aantal dilemma’s voorgeschoteld waarop met stemkastjes gereageerd kon worden. Het laatste dilemmablok gaf een cliffhanger: "Dit hadden we wellicht aan kunnen zien komen en voorkomen, maar what’s next, denk bijvoorbeeld aan het Internet-of-Things".
Het scenario en de geponeerde dilemma's voor de discussies zijn heel goed ontvangen door de deelnemers. Ze hebben geleid tot een prikkelende en levendige discussie.
blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten
Lees als eerste over nieuwe innovaties
Blijf op de hoogte van aansprekende projecten
Altijd het laatste TNO nieuws
Bijna dagelijks nieuwe vacatures of career evenementen
Ons Twitterkanaal voor Engelstaligen
Inspirerende video’s over de meest uiteenlopende onderzoeken
Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.