nieuws

Drie TNO-aanvragen Toekomstfonds gehonoreerd

Bijdrage Toekomstfonds in hoogwaardige faciliteiten voor onderzoek en innovatie • 09 jun 2016

Vandaag heeft het ministerie van Economische Zaken de toekenningen voor faciliteiten vanuit het Toekomstfonds bekend gemaakt. Voor alle drie door TNO voorgestelde investeringen zijn leningen beschikbaar gesteld door EZ. Het gaat om een bedrag van 5,8 mln euro. Met de nieuwe onderzoeksfaciliteiten, die door de lening uit het fonds mede mogelijk worden, kan TNO met haar partners innovatie op deze drie gebieden verder versnellen. En daarmee zowel bijdragen aan de concurrentiekracht van Nederland als ook de oplossing van maatschappelijke vraagstukken, zoals de monitoring van klimaatverandering.

Mede dankzij deze leningen vanuit het Toekomstfonds is TNO in staat om te investeren in hoogwaardige faciliteiten voor onderzoek, die van belang zijn voor het ontwikkelen van innovatieve producten en diensten. Het draagt bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor onderzoekers en innovatieve bedrijven. Het Toekomstfonds is bedoeld voor hoogwaardige onderzoekfaciliteiten van onderzoeksinstellingen. Dit zijn toegepaste onderzoeksinstellingen (TO2), universiteiten, hogescholen en private onderzoeksinstellingen.

Belang en relevantie faciliteiten TNO

TNO is blij met dit door EZ geboden krediet. De toekenning toont het belang en relevantie van de faciliteiten van TNO voor deze innovatievraagstukken. De totale financieringsbehoefte voor faciliteiten voor toegepast onderzoek bedraagt ruim 30 mln. per jaar. Samen met EZ zijn wij aan het onderzoeken voor welke andere investeringen het revolverende karakter van het Toekomstfonds ook een oplossing kan bieden in de toekomst, en waar naar andere oplossingen moet worden gekeken.

De toegekende investeringen

Pilotline additive manufacturing
TNO en het High Tech Systems Center van de TU/e hebben recent een kenniscentrum op het gebied van ‘additive manufacturing’ opgericht. Additive manufacturing betreft technieken waarmee producten in laagjes worden gemaakt, zoals 3D-printen. Dit nieuwe center richt zich vooral op de ontwikkeling van de productieapparatuur voor slimme, gepersonaliseerde en multifunctionele producten. Het doel van het nieuwe kenniscenter is onder meer het stimuleren van de concurrentiekracht en groei van de Nederlandse industrie.

Vanuit deze samenwerking heeft TNO een investeringsvoorstel voor een pilotline AM ingediend. De pilotline bouwt voort op de jarenlange industriële additive manufacturing ervaring van TNO en richt zich op de volgende stap in mass-customization. De pilotline combineert hogesnelheid, multi-materiaal printen en de integratie van productieprocessen voor het produceren van slimme geïntegreerde elektronica (zoals E-pil, slimme connectoren, medische sensoren, geïntegreerde LEDs), en de enkelstuks productie van complexe en opmaatgemaakte medische en hightech producten (zoals implantaten, slimme protheses, exo-skeletten, reserve-onderdelen). De pilotline wordt ondergebracht in het Smart Industry Fieldlab MultiM3D (tevens een initiatief van TNO en HTSC-TU/e).

Extreme UV Beam Line (EBL-2)
TNO ondersteunt met haar kennis en expertise al vele jaren de semicon-industrie, zoals ASML, Carl Zeiss, Philips Innovation Services, KMWE, VDL, FEI, AAE en anderen, bij de ontwikkeling van nieuwe generaties (lithografie) machines voor de halfgeleiderindustrie.

Het huidige EBL1 systeem van TNO is tien jaar oud en moet binnenkort worden vervangen omdat de specificaties niet meer in overeenstemming zijn met de huidige EUV roadmap en het systeem aan het eind van de technische levensduur is. Vervanging door de meest geavanceerde technologie stelt TNO in staat om dit onderzoek uit te breiden naar de belangen en behoeften van andere partners en klanten. De EBL2 zal onderzoek mogelijk maken door samenwerkingsverbanden met industriële partners (Carl Zeiss, ASML en andere), universiteiten (TU Delft, Universiteit Twente, etc.), en kennisinstellingen (IMEC-Leuven, Differ, ARC-NL, etc.).

Faciliteit voor Optische Vervaardiging
TNO heeft een vooraanstaande positie in de wereld op het gebied van ontwikkelen en maken van instrumenten voor ruimteonderzoek en aardobservatie. Dit is mede dankzij haar expertise op het gebied van optica, mechanica, opto-mechatronica en specialistische vervaardiging én de interne faciliteit 'Optics Manufacturing' (OM). OMI, TROPOMI, GAIA zijn door TNO ontwikkelde en gebouwde unieke instrumenten waarmee satellieten voor wetenschappelijk klimaatonderzoek worden uitgerust. TNO werkt hierbij voortdurend samen met partners als SRON, Airbus Defence & Space NL en het KNMI.

Deze interne onderzoeksfaciliteit is cruciaal om de door TNO ontwikkelde concepten voor deze instrumenten daadwerkelijk te kunnen realiseren. Op specifieke gebieden heeft OM een unieke positie, met name op het gebied van vrije vorm (freeform) optiek. TNO werkt met partners aan de opzet van een publiek private samenwerking, het Dutch Optics Centre. Om de continue ontwikkeling in roadmaps van optisch instrumentontwerp en componentvervaardiging op elkaar afgestemd te houden, en leidend in de wereld te blijven, is een investering in nieuwe maakapparatuur noodzakelijk.

Nieuws

TNO en TU/e richten samen Europees topcenter op voor 3D-printen

30 mei 2016
TNO en het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven gaan samenwerken op gebied van ‘additive manufacturing’. Additive manufacturing betreft technieken waarmee producten in laagjes worden gemaakt, zoals... Lees verder
Ons werk

Continue 3d-printen: sneller, goedkoper en flexibeler

Een robotarm die met een snelheid van bijna anderhalve meter per seconde producten van een carrousel oppikt – opnieuw een mijlpaal in de ontwikkeling van additive manufacturing, ofwel 3D-printen. Met... Lees verder
Roadmap

Semiconductor Equipment: innovaties voor machines voor halfgeleiders

De moderne wereld is zonder elektronica, internet, elektronisch bankieren, etc. bijna niet meer voor te stellen. Deze toepassingen kunnen niet functioneren zonder geavanceerde elektronische circuits, met... Lees verder
Kennis

Nieuwe generatie lithografie

Grote innovaties op het gebied van lithografie, zoals bijvoorbeeld EUV-technologie en 450 mm wafers, leveren zowel nieuwe uitdagingen als nieuwe kansen op. Bedrijven in deze branche vertrouwen op TNO... Lees verder
Roadmap

Space & Scientific Instrumentation: optische instrumenten voor ruimtevaart en wetenschap

Satellieten voor communicatie, navigatie en observatie - evenals innovatieve informatiesystemen, terminals en high-tech instrumenten - worden steeds een uniek deel van de infrastructuur van onze planet.... Lees verder
Ons werk

Optics Manufacturing

De TNO afdeling voor optiekvervaardiging richt zich op het adviseren over maakbaarheid en productkosten, productieproces onderzoek en de vervaardiging van hoogwaardige optische componenten en instrumenten.... Lees verder
Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.