nieuws

GROW: kosten offshore wind verlagen naar 0,07/KWh in 2030

Consortium van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen investeren EUR 100 m aan R&D in offshore wind • 14 jun 2016

Tijdens de ‘Winddagen 2016’ op 15 en 16 juni in Rotterdam presenteert het GROW-consortium een samenwerkingsplan voor onderzoek, ontwikkeling en demonstratie van offshore wind aan minister Kamp van Economische Zaken. De missie van dit GROW-consortium is de kosten van offshore wind terug te brengen tot zeven eurocent per kWh in 2030. Dit draagt bij aan de Nederlandse doelstellingen van hernieuwbare en onafhankelijke energievoorziening. Tegen deze kosten kan offshore wind concurreren met andere hernieuwbare en fossiele energiebronnen, zonder dat daar subsidies voor nodig zijn.

GROW is een consortium van toonaangevende Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen en staat voor 'Growth through Research, development & demonstration in Offshore Wind'. Zij voeren een gemeenschappelijk technisch innovatieprogramma uit om de uitdagingen op het gebied van offshore wind te overwinnen. De oprichters zijn Delft Offshore Turbine, Deltares, ECN, Eneco, Lagerwey, LM Wind Power, Royal IHC, RWE, Seaway Heavy Lifting, Shell, Sif Group, TenneT, TNO, TU Delft, Van Oord en Volker Stevin International. Het consortium wil de komende vijf jaar 100 miljoen  euro besteden aan onderzoek, ontwikkeling en demonstratie en het naar de markt brengen met als doel de Nederlandse offshore-windsector te versterken.

GROW is de opvolger van het onderzoeksprogramma FLOW; dat staat voor Far and Large Offshore Wind. Dit onderzoeksprogramma heeft de afgelopen vijf jaar de kosten van wind op zee al met 20% naar beneden gebracht en diverse innovaties geholpen naar de markt gebracht. FLOW wordt op 15 juni afgerond met het aanbieden van een boek met de resultaten aan Minister Kamp.

GROW  werkt nauw samen met het Topconsortium Kennis en Innovatie Wind op Zee. Het GROW-consortium is momenteel in constructieve dialoog met het ministerie van Economische Zaken en de Topsector Energie om de mogelijkheden te onderzoeken voor steun en samenwerking. De eerste projecten van GROW beginnen naar verwachting in het najaar van 2016.

Roadmap

Maritime & Offshore: voor duurzamer gebruik van onze oceanen

Om de groeiende wereldbevolking van voedsel te kunnen blijven voorzien, worden schone oceanen steeds belangrijker. TNO werkt daarom voortdurend aan nieuwe technieken om bijvoorbeeld slimmer te vissen,... Lees verder
Nieuws

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.