nieuws

Succesvolle proef met flexibele energie

01 jun 2016

Door het netwerk slimmer te organiseren, kan de consument veel vaker gebruik maken van duurzaam opgewekte energie. TNO heeft technologie ontwikkeld die ervoor zorgt dat het aanbod van warmte en elektriciteit uit zon en wind optimaal worden afgestemd op de vraag. Deze toepassing, PowerMatcher, is de afgelopen drie jaar met succes getest door netbeheerder Stedin in een appartementencomplex Couperus in de Haagse wijk Leidschenveen-Ypenburg.

Het is daarmee de tweede grootschalige proef met deze technologie in ons land. Eerder sloot TNO tientallen woningen in de Groningse wijk Hoogkerk aan op zo’n smart grid, dat op afstand apparatuur voor verwarming, airconditioning, koeling, wasmachines en elektrische auto’s kan beheren. PowerMatcher is enkele jaren geleden ook toegepast voor het energiebeheer van tweeduizend woningen op het Deense eiland Bornholm.

In de driehonderd appartementen van Couperus zijn slimme warmtepompen aangebracht die voor verwarming, koeling en warm water zorgen. Stedin onderzocht in hoeverre deze pompen flexibel zijn in te zetten. Op momenten dat zon en wind elektriciteit leveren, schakelt het systeem de warmtepomp uit en gebruikt het de duurzame energie voor de verwarming. In de lente en herfst, wanneer de buitentemperatuur sterk kan variëren, realiseerde het systeem meer dan twintig procent flexibel gebruik.

Door gebruik te maken van duurzame energie op het moment dat deze uit zon of wind beschikbaar is, zijn forse investeringen in verzwaring van het netwerk niet nodig. Dat betekent een besparing voor zowel netbeheerder als consument. Bovendien is toepassing van deze technologie een belangrijke stap in de transitie van fossiele naar duurzame energievoorziening.

Couperus was een van de twaalf proeftuinen binnen het Innovatieprogramma Intelligente Netten (IPIN) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Behalve Stedin werkten ook Eneco, IBM, warmtepompenleverancier Itho Daalderop, TNO, projectontwikkelaar Vestia en de provincie Zuid-Holland mee.

Roadmap

Sustainable Energy: innovaties voor efficiënte energie

Hoewel veel (internationale) bedrijven en overheden zich richten op energie-efficiëntie, kan TNO met vernieuwde technologie het verschil maken in de maatschappelijke en/of economische impact. Lees verder
Nieuws

bc. Arjan van Diemen

Contact

bc. Arjan van Diemen

E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.