nieuws

TNO nauw betrokken bij Europese Industrie Agenda ‘Creating a Smart Europe’

Oproep tot EU-brede aanpak voor slimmere Europese industrie • 24 jun 2016

Een Europees brede aanpak is nodig om de industrie in Europa  toekomstbestendig te maken. De kansen daarvoor liggen er zeker, omdat Europese bedrijven sterk zijn in nieuwe technologieën, zoals nanotechnologie en nieuwe, duurzame materialen. Door als EU-lidstaten nauwer samen te werken is het mogelijk slimmer te produceren en kan Europa wereldwijd beter concurreren met Azië en Noord-Amerika.

Deze oproep voor een Europese Industrie Agenda doen Europese bedrijven, kennisinstellingen en wetenschappers, onderstreept door de overhandiging van de Amsterdam Declaration ‘Creating a Smart Europe’ aan Eurocommissaris Carlos Moedas, donderdag 23 juni tijdens de Industrial Technologies Conferentie.

Een van de medeauteurs is prof.dr.ir. Egbert-Jan Sol van TNO en tevens directeur van het Nederlandse programmabureau Smart Industry. Hij benadrukt de kansen voor het Europese bedrijfsleven. “Dankzij de 3e Industriële Revolutie zijn veel processen geautomatiseerd. Wat je nu ziet, is dat die netwerken met elkaar gekoppeld kunnen worden. En in combinatie met meer robotisering, lasertechnologie en 3D printing is het mogelijk dat fabrieken enkelstuks producten kunnen maken voor de prijs van massaproductie: de 4e Industriële Revolutie. Daardoor kunnen fabrieken veel kleiner worden gemaakt, zelfs tot op stadsniveau: productie om de hoek. Verplaatsen van productie-eenheden naar bijvoorbeeld China hoeft in dat geval niet meer.”

Thema

Industrie: ‘Innoveren voor werkgelegenheid, welvaart en welzijn’

De Nederlandse Industrie hoort bij de wereldtop. Onze industrie, haar toeleveranciers en gerelateerde (ICT-)diensten leveren een belangrijk aandeel in onze export (80%) en creëren hoogwaardige werkgelegenheid.... Lees verder
Nieuws
Contact
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.