nieuws

Whitepaper elektrificatie: kansen en uitdagingen

30 jun 2016

De toename van duurzame energie biedt kansen. Zo leveren zonnepanelen en windmolens steeds meer elektriciteit op. Het elektriciteitsnet is echter niet voorbereid op de fluctuatie van dit aanbod. Dat is deels op te vangen met energieopslag; een andere veelbelovende mogelijkheid is het direct gebruiken van de elektriciteit in de industrie.

TNO en ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) hebben met onder meer Topsector Chemie en het ministerie van Economische Zaken het innovatief onderzoeksprogramma VoltaChem opgezet dat zich richt op het benutten van duurzame elektriciteit in de chemische industrie.

Begin 2015 is dit onderzoeksprogramma naar elektrificatie – oftewel het gebruikmaken van elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen – gestart. En de eerste resultaten komen nu binnen. In mei 2016 is de VoltaChem whitepaper ‘Empowering the chemical industry – Opportunities for electrification’ gepubliceerd. Hierin wordt de status van verschillende soorten elektrificatie beschreven:
1) Power-2-Heat: omzetten van elektriciteit naar warmte; 2) Power-2-Hydrogen: omzetten van elektriciteit naar waterstof met elektrolyse en 3) Power-2-Chemicals: omzetten van elektriciteit naar chemische producten en energiedragers middels elektrochemie én gebruik van elektriciteit voor hoge toegevoegde waarde producten.

“Elektrificatie biedt absoluut mooie kansen om onze CO2-voetafdruk te reduceren, het concurrerend vermogen te vergroten en productinnovatie een boost te geven”, vertelt Martijn de Graaff, senior business development manager bij TNO. “Het is goed om te merken dat er veel geïnteresseerden zijn en dat diverse chemische bedrijven, toeleveranciers en kennisorganisaties aanhaken bij ons programma. Alle stakeholders beogen samen een nieuw ecosysteem te ontwikkelen. Ze zijn het er dan ook over eens dat zij allen zullen profiteren als innovaties op het gebied van elektrificatie in een stroomversnelling worden gebracht. Al moet daarvoor nog het nodige gebeuren. Met behulp van de whitepaper hopen we partijen te enthousiasmeren voor dit onderwerp”, aldus De Graaff.

Meer weten over elektrificatie? Lees het uitgebreide interview met Martijn de Graaff op TNOTIME of neem contact op.

Ons werk

Elektrificering van de chemische industrie

De toenemende productie van zonne- en windenergie zorgt ervoor dat er in Noordwest-Europa een almaar toenemend aanbod van duurzame elektriciteit komt. Dit is een grote kans voor de chemische industrie,... Lees verder
Kennis

Efficient processing

Een van de grote uitdagingen waar de chemische industrie voor staat, is concurrerender worden door specialisatie en het bedienen van nichemarkten. Bedrijven willen beter en sneller dan de concurrent hoogwaardige... Lees verder
Roadmap

Sustainable Chemical Industry: innovaties voor de chemische industrie

TNO helpt de chemische industrie te innoveren door bedrijven in staat te stellen kosten te reduceren en nieuwe producten sneller op de markt te brengen. Bedrijven op die op zoek zijn naar nieuwe producten... Lees verder
Nieuws
Contact

Ir. Martijn de Graaff

  • chemie
  • formulering
  • scheiding
  • proces
  • modulair
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.