nieuws

TNO nomineert nieuwe kandidaten voor Nationaal Icoon 2016

01 jul 2016

TNO heeft drie veelbelovende innovaties aangemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) van het ministerie van EZ voor de verkiezing Nationale Iconen 2016.

Een jury onder leiding van oud-minister Hans Wijers buigt zich de komende maanden over alle inzendingen van kennisinstellingen, bedrijven en consortia. Zij beoordelen elke innovatie op de mate waarin deze bijdraagt aan de oplossing van een maatschappelijk vraagstuk, economische waarde voor ons land creëert en Nederland internationaal tot koploper maakt. Na een verdere selectie na de zomer maakt het kabinet in het najaar de definitieve keuze bekend voor maximaal drie Nationale Iconen.

“Bij de vorige verkiezing in 2014 van 'innovatieve helden' werd QuTech, de ontwikkeling van kwantumtechnologie door TU Delft en TNO, verkozen tot een van de vier nationale iconen. Ook dit jaar gaat TNO voor een podiumplaats” aldus Jos Keurentjes, Chief Scientific Officer van de TNO Raad van Bestuur.

TNO-innovaties

SolaRoad, een weg die zonlicht omzet in duurzame elektriciteit voor wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto's en huishoudens. Veilig, duurzaam, rendabel. Het zonnefietspad in Krommenie heeft wereldwijd belangstelling getrokken en inmiddels werken we samen met de wegbeheerder in Californië aan een nieuw proefproject.

3D Food Printing,  is eveneens aan een internationale opmars bezig. Vorig jaar presenteerde TNO met Barilla een wereldprimeur met de pastaprinter. 3D food printing biedt nieuwe kansen voor de voedingsindustrie, dringt afval en reststromen terug, maakt gezonde en verse producten afgestemd op persoonlijke voorkeuren. Ideaal voor mensen met een speciaal dieet of kauw- dan wel slikproblemen.

Yoba Starter Kit, vertegenwoordigd door Remco Kort, is onderdeel van het Yoba for life programma. Dit initiatief is gericht op het terugdringen van kindersterfte in ontwikkelingslanden. Met de starter kit kunnen boeren probiotische yoghurt maken die diarree veroorzakende virussen tegengaat. Het Yoba for Life programma versterkt nu al de zuivelindustrie in ontwikkelingslanden met als gevolg een positieve impact op gezondheid, voedselveiligheid en voedselzekerheid. In Oeganda worden al zo’n 50.000 consumenten bereikt. Binnen vijf jaar moeten er in Afrika tenminste tien miljoen producenten zijn.
Zie ook:

TNO  is ook nauw betrokken bij drie andere voorgedragen projecten:

Talking Traffic
Trekker: AutomotiveNL BV
Auto's zo maken dat ze verkeersgedrag kunnen voorspellen en daarop anticiperen. De Europese ministers van Transport waren er in april getuige van: truck platooning en zelfrijdende en communicerende personenauto's. Zo kunnen mensen én goederen snel veilig, comfortabel, efficiënt en duurzaam reizen.
Zie ook: Automatisch en coöperatief rijden

CALUA Clean Air over Large Urban Areas
Trekker: TU Delft/KNMI (ISIS Innovative Solutions in Space BV)
Nederland is al decennia koploper op het gebied van mondiaal meten en interpreteren van de luchtkwaliteit, gebaseerd op hier gebouwde satellietinstrumenten voor weer- en atmosfeerchemie. KNMI, TNO, SRON, TU Delft werken nauw samen met bedrijven als Airbus Defence and Space Netherlands, cosine, ISIS, S[&]T aan hoogwaardige oplossingen voor het meten en analyseren van luchtkwaliteit.
Zie ook: Space & Scientific Instrumentation

Dutch Windwheel
Trekker Windwheel Corporation
Een reuzenrad groter dan de London Eye en tegelijkertijd een energiegenerator waar je ook nog in kan wonen. Dutch Windwheel in een notendop. Doel is om deze innovatieve 'windmolen' rond 2024 in Rotterdam te realiseren.

Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.