nieuws

Holst Centre en ENrG Inc. ontwikkelen OLED op keramiek voor flexibele verlichting en displays

23 sep 2016

Holst Centre (een samenwerkingsverband tussen TNO en het Belgische onderzoekscentrum imec) en de Amerikaanse leverancier van ultradun keramiek, ENrG Inc, hebben samen een flexibele OLED op keramiek gecreëerd. Deze flexibele OLED is de eerste in zijn soort en heeft als basis Thin E-Strate® keramisch substraat met een dikte van 20-40 µm. De verwachte levensduur is meer dan 10 jaar, zonder vertoon van zogenaamde blackspots. De keramische drager is eenvoudig te hanteren en is bestand tegen de hoge temperaturen die display fabricage en sinterprocessen met zich meebrengen.

Prototype van een flexibele OLED op keramisch substraat

Het keramische substraat dat is gebruikt voor de 12 cm bij 2,5 cm prototype OLED combineert een aantal van de beste eigenschappen van andere dragers voor OLEDs. Het biedt een barrière ter bescherming van de gevoelige OLED voor invloeden van buitenaf, die vergelijkbaar is met metaal of glas. Het substraat is echter een stuk eenvoudiger te hanteren.

Keramiek biedt net zoals plastic dragers mogelijkheden voor semi-transparante devices. De relatieve matheid van het materiaal verbetert ook de lichtsterkte, wat mogelijkheden biedt voor OLEDs met een hogere efficiency. En in tegenstelling tot plastic folies kan het keramiek temperaturen tot 1000 ℃ weerstaan.

Terwijl de meeste flexibele OLEDs een barrière van meerdere lagen nodig hebben vanwege de kwetsbaarheid, heeft dit door Holst Centre en ENrG ontwikkelde prototype vergelijkbare eigenschappen met slechts toepassing van het Thin E-Strate® substraat als basis en een door Holst Centre ontwikkelde dunne film barrière aan de bovenkant. Deze wijze van encapsulatie heeft dan ook potentieel om de productie van OLEDs aanzienlijk vereenvoudigen.

Holst Centre is opgericht in 2005 door imec (BE) en TNO en wordt ondersteund door lokale, regionale en nationale overheden. Holst Centre heeft meer dan 200 werknemers met zo’n 28 verschillende nationaliteiten en meer dan 50 industriële partners.

Zie het volledige (Engelstalige) bericht op de website van Holst Centre

Lezen
Kennis

Large Area Electronics

Het printen van elektronica op dunne substraten en folies creëert ongekende mogelijkheden voor de elektronica-industrie. Het opent de weg voor ultralichte, ultradunne, flexibele, draagbare elektronische... Lees verder
Roadmap

Flexible & Free-form Products: nieuwe materialen en productieprocessen

In 2025 zullen slimme, persoonlijke en autonome apparaten 'het internet der dingen' te vormen, samen met de ontwikkelingen op het gebied van zonnecellen wordt er grote impact gemaakt op het gebied van... Lees verder
Thema

Industrie: ‘Innoveren voor werkgelegenheid, welvaart en welzijn’

De Nederlandse Industrie hoort bij de wereldtop. Onze industrie, haar toeleveranciers en gerelateerde (ICT-)diensten leveren een belangrijk aandeel in onze export (80%) en creëren hoogwaardige werkgelegenheid.... Lees verder
Nieuws

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.