nieuws

North Sea Energy Initiatief zoekt nieuwe toepassing voor oude platforms

30 sep 2016

De Noordzee is een belangrijke bron van energie voor Nederland. Terwijl er de komende jaren grote offshore windparken worden gebouwd, zijn er tegelijkertijd plannen voor het opruimen van de verouderde olie- en gasinfrastructuur. Daar is een slimme combinatie van te maken, vindt de Oil and Gas Reinvented Community, geïnitieerd door TNO, Siemens en Shell. Een innovatieve en duurzame bestemming voor de olie- en gasplatforms in de Noordzee kan zelfs helpen de energietransitie te versnellen.

The Oil and Gas Reinvented Community daagt iedereen uit deel te nemen aan het initiatief ‘’The North Sea Energy Challenge’’. In deze online gemeenschap kunnen mensen, organisaties en bedrijven ideeën delen en verrijken om zo een nieuwe bestemming voor de offshore olie- en gasplatformen te vinden. Deze challenge loopt tot 20 oktober aanstaande op het innovatieplatform van KPMG Innovation Factory en wordt ondersteund door TKI Gas. TNO, Siemens en Shell hopen op originele ideeën van mensen met verschillende achtergronden die out-of-the-box durven te denken. Dat moet leiden tot inspirerende, innovatieve en vooral duurzame bestemmingen voor de offshore platforms.

Behouden van de biodiversiteit

Doordat de olie- en gasplatforms al een geruime tijd in de Noordzee staan, is er in hun omgeving een brede biodiversiteit ontstaan. Denk hierbij aan verschillende vissoorten en planten. Ze leven er namelijk in een beschermde omgeving, omdat er geen schepen dichtbij mogen komen. Een nieuwe bestemming voor de platforms betekent behoud van deze biodiversiteit.

Kruisbestuiving

Door gebruik te maken van de ‘wisdom of the crowd’ willen de partners iedereen uitnodigen mee te denken over nieuwe bestemmingen. Ideeën kunnen elkaar versterken en zo ontstaat er ook kruisbestuiving tussen verschillende sectoren. De tool van de KMPG Innovation Factory is hier speciaal voor ontwikkeld. Juist omdat het hier gaat om een slimme combinatie van olie- en gasplatformen en het inzetten op windenergie verwachten we dat er creatieve nieuwe functies te bedenken zijn vanuit nieuwe perspectieven.

Deel, denk  en doe mee!

Heb je een goed idee? Doe dan mee! Hoe? Ga naar www.northsea-energy-challenge.com. Maak een account aan en deel en verrijk je eigen maar ook andere ideeën. Zo versnellen we samen de transitie naar een duurzame toekomst.

De beste ideeën worden via een jury geselecteerd en op 27 oktober wordt een prijs voor het beste idee uitgereikt door Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland B.V.

Kennis

Efficiënte winning van geo energie

TNO is toonaangevend in de ontwikkeling van technologieën voor een efficiëntere winning van geo energie. Met de meest geavanceerde modellen en software helpen we onze partners moeilijk toegankelijke bronnen... Lees verder
Roadmap

Geo Energy: veilige en milieuvriendelijke energiewinning uit de bodem

De vraag naar grondstoffen waaronder olie en gas wordt steeds groter, ook in Nederland. Tegelijkertijd wordt het meer en meer belangrijk om de milieubelasting van het boren naar gas en olie zoveel mogelijk... Lees verder
Thema

Energie: ‘Versneld naar een duurzame energievoorziening’

Het is veruit de grootste uitdaging wereldwijd de komende decennia: de transitie van een op fossiele brandstoffen gebaseerd energiesysteem naar duurzame alternatieven. De komende periode zal in het teken... Lees verder
Nieuws
Contact

Dr. ir. René Peters

  • Gas
  • LNG
  • Transitie
  • Offshore Energie
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.