nieuws

Open innovatieplatform Luchtmacht en TNO gericht op mens in lucht- en ruimtevaart

Menselijk presteren in extreme omstandigheden • 23 sep 2016

Donderdag 22 september hebben de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dennis Luyt, Paul de Krom, Chief Executive Officer van TNO, en vice-admiraal (bd.) Wim Nagtegaal, voorzitter TNO Raad voor het Defensieonderzoek met hun handtekeningen AEOLUS formeel opgericht. Vorig jaar tekenden beide partijen al een intentieverklaring hierover. AEOLUS is een innovatieplatform van het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) en TNO in Soesterberg dat zich richt op het functioneren van de mens in extreme omstandigheden. Het is voor het eerst dat de beide organisaties samen zo’n initiatief tot stand brengen.

Gouden driehoek van bedrijven, kennisinstellingen en overheid

De unieke kennis en de faciliteiten van zowel TNO als CML vullen elkaar aan en geven dit onderzoek een stevig fundament. Het is vooral de bedoeling om via AEOLUS (in de Griekse mythologie de hoeder van de wind) andere partijen in open innovatie uit te nodigen om nieuwe ideeën sneller tot ontwikkeling en uitvoering te kunnen brengen. Met nadruk zoekt AEOLUS samenwerking met kleine startups. Het platform wordt daarmee een ontmoetingsplaats voor bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstanties, die gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van nieuwe concepten en producten en zo een grotere meerwaarde voor alle deelnemers creëren.

Toekomst

Volgens Paul de Krom is deze manier van innoveren de toekomst voor TNO. “Het gezamenlijk ontwikkelen van kennis is de enige manier om innovatie sneller naar de markt te brengen”. Ook volgens luitenant-generaal Luyt past AEOLUS heel goed in de toekomstvisie van de luchtmacht. “In de huidige en toekomstige maatschappij is het vrijwel niet meer mogelijk om in splendid isolation een nieuw product te ontwikkelen en te marketen. Steeds meer organisaties gebruiken elkaars kennis en producten om daarmee nieuwe innovatieve producten te maken.” AEOLUS wordt ook actief ondersteund en aangemoedigd door de provincie Utrecht, met name in relatie tot de (serious) gaming-industrie.

Veel belangstelling voor AEOLUS

De activiteiten binnen AEOLUS richten zich op de thema’s “Operation Oriented Simulation”, “Wearable Technology & Systems” en “Sub Orbital Space”. Na de intentieverklaring vorig jaar is er inmiddels veel belangstelling getoond om deel te nemen aan AEOLUS. Het platform past ook perfect in de ambitie van de luchtmacht om het European F-35 Human Performance Centre in Soesterberg te vestigen.

Zie ook
Roadmap

Operations & Human Factors: Een effectieve, efficiënte en flexibele krijgsmacht

Mensen halen graag het beste uit zichzelf. Door deze persoonlijke opbrengsten zo groot mogelijk te maken én de interactie met anderen te verbeteren, komen wij tegemoet aan een van de grootste uitdagingen... Lees verder
Ons werk

Desdemona: de nieuwste generatie in bewegingssimulatie

Met de oplevering van de multi-inzetbare simulator Desdemona verlegt TNO definitief de grenzen van de bewegingssimulatie. Desdemona is een bewegingssimulator, desoriëntatietrainer en geavanceerd onderzoekslab... Lees verder
Nieuws

Ir. Paul Vierveijzer

Contact

Ir. Paul Vierveijzer

E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.