nieuws

i-Botics demonstreert nieuwe technieken in telerobotica en haptische besturing

Joint Innovation Centre for Interaction Robotics van TNO en Universiteit Twente • 24 jan 2017

Robots kunnen worden ingezet voor gevaarlijke en ingewikkelde taken. Om deze taken goed uit te kunnen voeren is geavanceerde technologie nodig waarmee de operator zich op de plek van de robot waant. Dinsdag 24 januari demonstreerden TNO en Universiteit Twente (UT) in Delft unieke robottechnologieën die ontwikkeld zijn in het Joint Innovation Centre i-Botics. I-Botics werkt samen met industriële- en overheidsorganisaties om het concurrentievermogen van de partners te vergroten en om kennis binnen het vakgebied gezamenlijk te ontwikkelen. Belangrijke resultaten die in de afgelopen maanden zijn behaald werden op deze dag gedemonstreerd.

TNO en UT zullen naast kennis en technologie ook hun onderzoeksfaciliteiten in Delft en Enschede delen en ontwikkelen. 24 januari werden de nieuwste ontwikkelingen in interactieve robotica vertoond, zoals een robot met aanraakgevoelige “handen” die bijvoorbeeld gecontroleerd het wiel van een grote afsluiter kan draaien. Ook virtual-reality-technologie toepasbaar voor inspectie en onderhoud waren te zien.

Interactieve robotica en telerobotica wordt bijvoorbeeld in de industrie gebruikt voor onderhoud, reparatie en verbetering van inspectiemethoden. Een ander belangrijk focusgebied van i-Botics is exoskeletten. Exoskeletten geven effectieve fysieke ondersteuning waarmee arbeidsomstandigheden kunnen worden verbeterd in de medische, militaire en industriële sectoren.

I-Botics

I-Botics is een onafhankelijk onderzoekscentrum van TNO en Universiteit Twente gericht op het ontwikkelen van kennis en technologie voor robotica. De betrokkenheid van de overheid en industriële partners in de volledige waardeketen zijn cruciaal voor de ontwikkeling en de succesvolle implementatie van deze oplossingen. Kennis wordt verzameld en gecombineerd uit verschillende domeinen en toepassingen. Onderzoekers van de i-Botics partners werken samen met onderzoekers van TNO en UT in i-Botics.

Telerobotica

Telerobotica houdt zich bezig met op afstand bestuurbare, eventueel semi-autonome, robots waarbij de menselijke operator het gevoel heeft dat hij op de plek van de robot is en de situatie via de robot volledig intuïtief en sensitief kan besturen. Telerobotics wordt gebruikt bij operaties voor vele toepassingen op land, in de zee en in de ruimte. Belangrijke domeinen hiervoor zijn o.a. (petro-) chemische industrie, offshore, gezondheidszorg en defensie. Een belangrijk voordeel van telerobotica is dat er optimaal wordt geprofiteerd van het combineren van het cognitieve en motorieke vermogen van de menselijke operator en de voordelen van het gebruik van een robot op locatie. I-Botics focust op het verbeteren van 'situational awareness' van de menselijke operator, ‘robot intelligence’ en ‘intuitive control’.

Exoskeletten

Exoskeletten worden met name ontwikkeld voor fysieke ondersteuning van de mens. Daarmee wordt de belasting op het menselijke lichaam verlaagd. De technologie die hiervoor wordt ontwikkeld is tevens van grote waarde voor bi-manuele intuïtieve besturing van robotarmen. Beide toepassingen zijn belangrijk voor de partners van i-Botics.

Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.