nieuws

Meer dan 40 Europese geologische diensten bundelen krachten in GeoERA

17 jan 2017

De meer dan veertig Geological Survey Organisaties (GSO’s) uit meer dan dertig Europese landen bundelen de krachten in het Europese Horizon 2020 project ERA-NET COFUND. Het doel van de samenwerking is de oprichting van het Europese Geological Surveys onderzoeksgebied om geologische service te leveren voor Europa (GeoERA). Het GeoERA-projectteam organiseert op 17 en 18 januari een kick-off bij projectleider TNO. TNO is trekker, leider en coördinator van dit project en brengt kennis in om dit te realiseren.

Op 17 januari komen de meer dan veertig Europese geologische diensten bij elkaar om de samenwerking te vieren. Tevens wordt het startschot gegeven van de eerste fase waarin de call wordt uitgezet voor projecten die kennis, informatie en data delen over de grenzen heen. Als de GSO’s kunnen bewijzen, via GeoERA, dat ze op een goede gestructureerde manier kunnen samenwerken en impact maken met de GeoERA-resultaten, is dit een stap vooruit naar meer structurele financiering vanuit de Europese Unie  voor de activiteiten van GSO’s.

Kennis en informatie van onze ondergrond wordt Europees beschikbaar gemaakt via rapporten, adviezen én vrij toegankelijke databases. Op basis hiervan komt er beter inzicht over landsgrenzen heen van de beschikbaarheid van energie, grondwater en materialen en de impact van het gebruik van deze grondstoffen op duurzaamheid, veiligheid en leefbaarheid. Alle Europese landen - op twee na - doen mee, ook de Geologische Dienst Nederland. De omvang van dit project is 30 miljoen euro. Dit is 10 miljoen subsidie van de Europese Commissie  en 20 miljoen is contributie in natura van de GSO’s en nationale fondsen zelf.

Over Geologische Dienst Nederland en TNO

De Geologische Dienst Nederland zet zich al meer dan 100 jaar in voor de ondergrond. Van informatie beheren tot modelleren en adviseren. De organisatie hoort tot de geo-top van de wereld. De Geologische Dienst Nederland is ondergebracht bij TNO en heeft daarmee extra innovatiekracht om te werken aan een duurzame toekomst, nationaal en internationaal.
De 275 experts van Geologische Dienst Nederland maken deel uit van TNO, de innovatie-organisatie waarin bijna 3.000 professionals slimme oplossingen voor complexe vraagstukken realiseren. Vanuit Geologische Dienst Nederland worden bovengrondse plannen getoetst aan de kennis en informatie van onze ondergrond en borgen dit in vrij toegankelijke databases. Op basis hiervan doet de Geologische Dienst Nederland voorspellingen van de impact hiervan op duurzaamheid, veiligheid en leefbaarheid.

Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.