nieuws

René Paas opent TNO HESI-testfaciliteit Groningen

31 jan 2017

Vandaag opende Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas de HESI-faciliteit van TNO in Groningen. De faciliteit Hybride Energie Systeem Integratie (HESI) is de eerste in Europa en staat via de snelst beschikbare internetverbindingen in direct contact met energielabs in onder meer de Verenigde Staten, om real-time simulaties uit te voeren. Het is een testomgeving voor bedrijven om in een gecontroleerde, realistische omgeving innovaties te beproeven, zowel hardware als software. Zo werken zij veel sneller van prototype naar marktintroductie.

De transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Diverse bedrijven en organisaties richten zich constant op het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten om deze transitie mede vorm te geven.

Proeftuin

TNO heeft op het EnTranCe terrein in Groningen een proeftuin ingericht waar nieuwe technologieën getest kunnen worden in reële omstandigheden. In HESI ondersteunt TNO bedrijven om hun vindingen versneld op de markt te kunnen brengen. Het uiteindelijke doel is de stap te zetten van losstaande, kleinschalige proeven naar grootschalige experimenten onder omstandigheden die in de reële wereld ook voorkomen.

Samenwerking

Tevens werden samenwerkingsovereenkomsten getekend met de buitenlandse labs National Renewable Energy Laboratory (NREL) van het Amerikaanse ministerie van Energie en het Belgische EnergyVille. In de VS werkt HESI samen met Pacific Northwest National Laboratory (PNNL). In Nederland zijn dat researchinstellingen als Energy Academy Europe, ECN, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen. Ook netbeheerders, GasUnie en GasTerra zijn aan HESI verbonden. Zo vergroot HESI de reikwijdte voor Nederlandse ondernemingen met fundamentele en praktische kennis uit binnen- en buitenland.

Impressie van de opening
Nieuws
Contact

Dr. ir. Paul de Jager

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.