nieuws

Emotie meten omdat emotie verbindt

Kunstwerk AURA van Nick Verstand tijdens Dutch Design Week • 04 okt 2017

Onze economie draait om emoties en relaties. Mensen kopen geen kaartje voor een concert, maar voor een onvergetelijke avond met vrienden. Mensen zoeken geen nieuwe baan, maar een organisatie met een missie die past bij hun wereldbeeld en principes. Een sterkere emotionele verbinding heeft een hogere de waarde, zowel voor bedrijven als consumenten. Daarom onderzoekt TNO hoe je emoties kunt meten op basis van wearables die hartslag, ademhaling, en andere (neuro)fysiologische kenmerken registeren - mét respect voor privacy.

(Copyright: Nick Verstand)

De eerste toepassing is te bezichtigen van 21 tot 29 oktober tijdens de Dutch Design Week 2017. In samenwerking met Studio Nick Verstand en met Salvador Breed en Naivi wordt dan het audiovisuele kunstwerk AURA getoond, een installatie die emoties in waarneembare vorm toont.

Uit het lab, in het veld

Startpunt voor dit onderzoek was een vraag van Arnon Grunberg, die wilde weten hoe zijn lezers zich voelen tijdens het lezen van zijn boek. Hiervoor hebben we enkele jaren geleden een experiment gedaan in een gecontroleerde omgeving waarbij deelnemers onder meer een hoofdkap droegen met elektroden. De uitdaging is nu om deze technologie uit het lab en in het veld te brengen. Hierbij maken we de stap naar standaard consumentenelektronica en wearables die minder tot niet belastend zijn om te dragen. De komende tijd ontwikkelt TNO samen met smart venue Effenaar in Eindhoven en software leverancier Eagle Science vier nieuwe toepassingen rond het meten van emotie.

(Copyright: Nick Verstand)

Demonstratie tijdens Dutch Design Week

De eerste toepassing is te bezichtigen van 21 tot 29 oktober tijdens de Dutch Design Week 2017. In samenwerking met Studio Nick Verstand wordt dan het audiovisuele kunstwerk AURA getoond, een installatie die emoties in waarneembare vorm toont. Vrijwillige deelnemers creëren met hun emotionele beleving organische pulserende lichtcomposities, variërend van vorm, kleur en intensiteit. Een geluidscompositie beïnvloedt de deelnemers en maakt de verschillen in ieders individuele beleving waarneembaar.

Datum: 21-29 oktober 2017
Waar: Effenaar, Dommelstraat 2, 5611 CK Eindhoven. info@effenaar.nl

(Deze activiteit is mede gefinancierd uit PPS-Toeslag voor Onderzoek en Innovatie van het ministerie van Economische Zaken.)

Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.