nieuws

Symposium verstevigt samenwerking in nanotechnologie

19 okt 2017

Het Brightlands Materials Center organiseerde op 28 september het eerste internationale Nanotechnology Crossing Borders-event in Maastricht. TNO’er Pascal Buskens, recent aangesteld als deeltijdgastprofessor aan de Universiteit Hasselt, kijkt terug.

In het Brightlands Materials Center, geïnitieerd door Provincie Limburg en TNO, werken topwetenschappers en specialisten uit de industrie aan duurzame technologische innovaties op het gebied van plastics. In gezamenlijke onderzoeksprogramma’s richten ze zich op een grote verscheidenheid aan toepassingen: van lichtgewichtmaterialen voor de automobielindustrie tot 3D-printen en duurzaam bouwen.

Duurzame energie en gezondheid

“We organiseerden het symposium samen met Zuyd Hogeschool”, licht programmamanager en wetenschapper Pascal Buskens toe. “Daarbij kozen we voor een mix van wetenschappers, studenten en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Het eerste belangrijke onderwerp was de toepassing van nanomaterialen voor duurzame energie. Denk aan zonnepanelen, waar nanomaterialen ervoor zorgen dat er meer licht in de panelen terechtkomt. Het tweede belangrijke onderwerp waren nanomaterialen voor gezondheidstoepassingen. In de regio waarvoor dit event was bedoeld – Aken, Leuven, Maastricht en de Brightlands Chemelot Campus – zijn duurzame energie en gezondheid tenslotte de belangrijkste toepassingen.”

Nanomaterialen voor energieopslag in batterijen

Onder de sprekers waren vooraanstaande deskundigen. Zo presenteerde prof. dr. Marlies van Bael van de Universiteit Hasselt voor de circa tachtig deelnemers, de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen rond nanomaterialen voor energieopslag in batterijen. Dr. Laura De Laporte van RWTH Aachen University hield een presentatie over de praktische toepassing van nanomaterialen, die ervoor zorgen dat onderbroken zenuwbanen in je ruggenmerg weer aan elkaar kunnen groeien. En dr. Felipe Wolff-Fabris van het German Plastics Center besprak de economische kansen voor nanotechnologie in de polymeerindustrie. Buskens: “Erg motiverend waren ook de posterpresentaties van studenten van Zuyd Hogeschool. De drie allerbeste posterpresentaties beloonden we met een award.”

Koppelingen met universiteiten

Het symposium werd zo goed ontvangen, dat de organisatie besloot er een jaarlijks event van te maken, zo mogelijk met aansluiting van de universiteiten van Aken en Hasselt. Wat zeker zal helpen, is dat Buskens afgelopen zomer werd benoemd tot deeltijdgastprofessor aan de Universiteit Hasselt. “Vanuit de vakgroep Chemie houd ik me bezig met nanogestructureerde optische materialen. Het gastprofessoraat is belangrijk, omdat bij onze werkzaamheden op het Brightlands Materials Center altijd vraagstukken ontstaan waarvoor fundamenteel onderzoek nodig is. Als we op een vraagstuk stuiten waarvan we voorzien dat het de komende vijf tot tien jaar belangrijk is, dan maken we graag dit soort strategische koppelingen met universiteiten.”

Sustainable Buildings is een voorbeeld van een programma waarbij de koppeling met universiteiten belangrijk is. Buskens: “In dat programma werken we aan allerlei producten waarin nanomaterialen en coatings worden gebruikt, die helpen om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren. Bedrijven die via het Brightlands Materials Center met ons willen meewerken en meedenken over deze en andere kwesties uit de praktijk, nodig ik van harte uit om contact op te nemen.”

partner

Shared Research Programme Brightlands Materials Center

Begin 2015 hebben TNO en de provincie Limburg het Brightlands Materials Center (BMC) opgestart, een shared research center voor onderzoek naar polymeren. Op de Brightlands Campus in Geleen werken topwetenschappers... Lees verder
Nieuws

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.