nieuws

Veel belangstelling voor TNO workshop over operator support systemen in assemblage

25 okt 2017

Recent heeft TNO samen met vijf MKB bedrijven (Variass, Vekon, Confed Systems, KMWE en Blok System Supply) het clusterproject ‘operator support systemen in assemblage’ uitgevoerd.

Bedrijven in de maakindustrie ervaren vanuit de markt een toename in product variatie (kleinere series) en in kwaliteitseisen. Dit betekent voor medewerkers vaker en sneller (om)schakelen en tegelijkertijd efficiënt en in één keer goed assembleren. Cruciaal hierbij is het optimaal ondersteunen van medewerkers tijdens de assemblage. In het project zijn voor de vijf deelnemende bedrijven voor een aantal producten geprojecteerde werkinstructies opgezet en geëvalueerd. Tijdens de bijeenkomst van eind september werden de ervaringen uitgewisseld en gedeeld met andere bedrijven.

Aanvulling op bestaande systemen

Jochem Langendonk van gastbedrijf KMWE (www.kmwe.com) benadrukte de toenemende variatie en kwaliteitseisen in zowel fabricage als assemblage. In assemblage beschikt KMWE al enkele jaren over het software pakket Proworks, een platform voor elektronische werkinstructies. KMWE heeft in het project met TNO ervaren dat geprojecteerde instructies een goede aanvulling kunnen zijn op Proworks. Volgens Andy Kuijpers, technical engineer van KMWE, dragen de geprojecteerde werkinstructies ook bij aan de verdere kwaliteitsborging en het verkorten van de inleertijd. Medewerkers zien direct welk onderdeel uit welk bakje moet worden gepakt. Je krijgt bovendien feedback als je een verkeerd onderdeel pakt.           

Besparingen mogelijk

Ook Arjen Hilbers, manager operations van Blok System Supply (www.bloksystemsupply.nl), ziet de toenemende product variatie. Het is belangrijk dat er goede werkinstructies zijn die up-to-date worden gehouden. Het maken en onderhouden van werkinstructies ervaart Blok als tijdrovend. Geprojecteerde werkinstructies ziet Arjen Hilbers als mogelijk volgende stap ter ondersteuning van lean, de reductie van fouten en het continu verbeteren. Door dit project, heeft Blok ervaren dat er besparingen mogelijk zijn. Zowel tijdwinst tijdens assemblage door het elimineren van zoektijd naar werkinstructies en onderdelen als ook tijdwinst door minder herstelwerk na de end-of-line test. Blok wil het systeem met name inzetten bij assemblage van complexere producten met veel varianten.

Zonder inleren assembleren

TNO gaf een overzicht van de nieuwste technologieën en systemen die voor operator support beschikbaar zijn (elektronische werkinstructies, augmented reality). Tijdens de rondleiding door fabricage en assemblage van KMWE, werd ook de demo assemblage van TNO toegelicht. Deelnemers aan de workshop konden direct zonder inleren diverse producten assembleren. Het volgen van de geprojecteerde instructies zorgen ervoor dat de voorbeeld producten foutloos in elkaar konden worden gezet.

TNO ondersteunt bedrijven bij het realiseren van effectieve ondersteuning van operators tijdens assemblage-, logistieke- of onderhoudswerkzaamheden. Bent u benieuwd hoe TNO u kan helpen met het realiseren van goede werkinstructies of wilt u ervaren wat augmented reality voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met Tim Bosch (tim.bosch@tno.nl) of Gu van Rhijn (gu.vanrhijn@tno.nl)

Ons werk

Toekomst van Werk

De manier waarop mensen werken, verandert snel. Nieuwe technologieën zijn steeds vaker disruptief. Wat gisteren nog nieuw was, is vandaag alweer achterhaald. Dat vraagt om vaardigheden die voortdurend... Lees verder
Nieuws
Contact

Ir. Erik Ham

  • Programma Manager MKB
  • technologie zoekt ondernemer
  • Clusters
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.