nieuws

Asperitas wint Piet de Jong Prijs

16 nov 2017

Prijs voor meest impactvolle maritieme innovatie.
Maikel Bouricius

Asperitas, een innovatief cleantech bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in oliegekoelde servers, ontving woensdag 15 november de Piet de Jong prijs. Diens dochter Maria de Jong reikte de prijs uit aan Maikel Bouricius van Asperitas tijdens de Maritiem & Offshore Innovatiedag van TNO in Rotterdam.

De prijs is een eerbetoon aan oud-onderzeebootcommandant en -premier Piet de Jong, een lichtend voorbeeld in het verbinden van de burgersamenleving en de defensiewereld. Met dat in gedachten riep de maritieme sector in 2015 een prijs in het leven voor de meest innovatieve oplossing met maatschappelijke impact. In 2016 overleed Piet de Jong op de leeftijd van 101 jaar.

Asperitas

Met de AIC24 technologie van Asperitas worden servers en geheugenbanken ondergedompeld in minerale olie in een gecontroleerde omgeving. Doordat de warmtecapaciteit van olie vele malen hoger is dan van lucht, is energie en ruimte te besparen bij het koelen van de circuitboards. De olie wordt vervolgens met water gekoeld, wat in de maritieme omgeving grote voordelen met zich meebrengt. Alle rekenkracht voor een onderzeeboot past in een constructie ter grootte van een vrieskist. Bijkomende voordelen: doordat geen pompen worden gebruikt is de installatie zeer geluidsarm en door de intrinsieke warmtecapaciteit van de olie kan de installatie 24 uur zonder koeling functioneren zonder dat de computers schade oplopen. Dat is voor een onderzeeboot tijdens de patrouille operationele van groot belang. AIC24 technologie van Asperitas is met de gedachte achter de Piet de Jong Prijs een mooi voorbeeld van civiele technologie met een potentieel militaire toepassing.

Roadmap

Maritime & Offshore

Om de groeiende wereldbevolking van voedsel te kunnen blijven voorzien, worden schone oceanen steeds belangrijker. TNO werkt daarom voortdurend aan nieuwe technieken om bijvoorbeeld slimmer te vissen,... Lees verder
Nieuws

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.