nieuws

Duitse prijs voor Pascal Buskens voor onderzoek naar nanogestructureerde optische materialen

28 nov 2017

Prof. Dr. Pascal Buskens, principal scientist bij TNO en het Brightlands Materials Center, heeft op vrijdag 24 november de Friedrich-Wilhelm prijs in ontvangst genomen. Deze prijs kreeg hij voor zijn academisch onderzoek naar nanogestructureerde optische materialen aan de RWTH Aachen University.

In de afgelopen vijfeneenhalf jaar verrichte Pascal, die bij TNO en het Brightlands Materials Center (BMC) actief is als principal scientist, een dag per week academisch onderzoek aan de RWTH Aachen University en het Leibniz Institute for Interactive Materials. In dat onderzoek richtte hij zich op het ontwerpen, maken en valideren van nanogestructureerde materialen met specifieke optische eigenschappen. Deze materialen kunnen bijvoorbeeld in zonnecellen worden ingebouwd om de lichtopbrengst en het rendement te verbeteren, of gebruikt worden als fotokatalysator voor de omzetting van koolstofdioxide naar bruikbare brandstoffen onder invloed van zonlicht.

De resultaten van dit onderzoek  ondersteunen hij een aantal belangrijke TNO en BMC activiteiten zoals het TNO onderzoeksprogramma Energy Conversion & Storage en het BMC programma Sustainable Buildings. Met het succesvol afronden van deze zogenoemde 'habilitatie' in Aken heeft Pascal zich gekwalificeerd om op wetenschappelijk niveau als onderwijs te geven. De faculteit Wiskunde, Informatica en Natuurwetenschappen van RWTH Aachen University had in 2016 Pascals onderzoek geselecteerd als beste habilitatie van de faculteit en voorgedragen voor de Friedrich-Wilhelm prijs. In aanvulling op zijn toegepast onderzoek bij TNO en BMC zet Pascal zijn academische onderzoek voort als gastprofessor aan de Universiteit Hasselt binnen de onderzoeksgroep anorganische en fysische chemie.

De Friedrich-Wilhelm prijs is een prijs die de Friedrich-Wilhelm Stichting jaarlijks verleent voor buitengewone wetenschappelijke prestaties door studenten en jonge wetenschappers die actief zijn in onderzoeksgebieden die voor RWTH Aachen University van belang zijn. Deze prijs is een mooie kroon op het academisch werk van Pascal Buskens, en TNO en het Brightlands Materials Center zijn trots op dit mooie resultaat. Het laat zien dat excellent academisch en toegepast onderzoek hand in hand kunnen gaan en elkaar kunnen versterken.

partner

Shared Research Programme Brightlands Materials Center

Begin 2015 hebben TNO en de provincie Limburg het Brightlands Materials Center (BMC) opgestart, een shared research center voor onderzoek naar polymeren. Op de Brightlands Campus in Geleen werken topwetenschappers... Lees verder
Roadmap

Sustainable Chemical Industry: nieuwe materialen, bio-aromaten, elektrificatie

Een duurzame chemische industrie die bijdraagt aan een duurzame samenleving. Daarvoor maakt TNO zich sterk onder de noemer ‘Sustainable Chemical Industry’. Met innovatief onderzoek in publiek-private... Lees verder
Nieuws

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.