nieuws

TNO wint Award voor de Leefomgeving 2017 met de SensA box

08 nov 2017

TNO wint met de SensA box de Leefomgeving award tijdens het congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit (GTL) welke op 7 en 8 november in Hoevelaken wordt gehouden.

SensA box: Realtime en mobiel stoffen in de lucht meten

Door in real time data te generen en te koppelen aan locatie, tijd en gebeurtenissen leren we van het systeem. Carla Rombouts-Gordijn, business developer Environment & sustainability bij TNO: “Alle parameters die de stad en de gezondheid van de stad beïnvloeden zijn afhankelijk van elkaar. Om dit systeem echt goed te kunnen begrijpen, is veel data nodig en uiteindelijk algoritmen die deze relaties kunnen omschrijven. Wanneer we dit systeem nog beter leren kennen, worden we steeds beter in staat de gezonde stad vorm te geven.” Het mobiele meetinstrument communiceert via gsm of wifi met een dataserver en specifieke dataverwerkings- en visualisatiesoftware. De box is spatwaterdicht, en gemakkelijk te mee te nemen op de fiets of ander transportmiddel. Naast chemische parameters wordt ook geluid gemeten. De box is modulaire opgebouwd waardoor diverse types sensoren kunnen worden ingebouwd.

Lucht, geluid en gezondheid: Innovatie brengt handelingsperspectief

Sensortechnologie gekoppeld met modellen maakt het mogelijk om real-time, specifiek en lokaal milieudata te verzamelen en daarmee veel sneller en specifieker maatregelen te nemen dan nu mogelijk is. Carla Rombouts-Gordijn: “De systemen die wij bouwen bieden real-time ondersteuning aan de industrie, autoriteiten en de burger bij het nemen van beslissingen. TNO werkt aan het ontwikkelen van technologie en modellen op het gebied van lokale luchtkwaliteit en geluidsemissies met als doel om burgers, bedrijven en overheid in staat te stellen om op basis van actuele gevalideerde informatie effectieve beslissingen te nemen. Met als doelde negatieve gezondheidseffecten door blootstelling te verminderen, terwijl de mobiliteit en werkgelegenheid voor stad en burgers zoveel mogelijk worden gehandhaafd of verbeterd.”

Award voor de Leefomgeving 2017

De Award voor de Leefomgeving 2017 werd op 7 november tijdens het congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit door juryvoorzitter Jacqueline Cramer overhandigd aan Carla Rombouts-Gordijn van TNO. Het doel van de Award is het stimuleren van nieuwe veelbelovende oplossingen van gemeenten, van de industrie en van de Nederlandse ingenieurs die leiden tot een betere leefomgeving. Dit gebeurt onder andere door een brede bekendheid aan de inzendingen en de winnaars te geven. De organisatie van de award verwacht zo bij te dragen aan realisatie voor oplossingen voor grote huidige en toekomstige maatschappelijk problemen.

Roadmap

Naar een duurzame samenleving met circulaire oplossingen

Willen we de klimaatdoelstellingen van Parijs realiseren, dan moet op elk gebied de CO2-uitstoot met 95% naar beneden. Een circulaire economie vormt de basis van die duurzame samenleving. TNO draagt daaraan... Lees verder
Nieuws
Contact

Dr. Cjestmir de Boer

E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.