nieuws

Promotie Maaike de Boer over semantic mapping in video

19 dec 2017

Op maandag 18 december 2017 verdedigde Maaike de Boer haar proefschrift genaamd 'Semantic mapping in video retrieval', aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Het onderzoek van de Boer, innovator scientist bij de afdeling Data Science bij TNO, gaat over het vertalen van een gebruikersvraag in natuurlijke taal naar een set van concepten die herkend kunnen worden in video’s. Maaike is in dit onderzoek begeleid door Klamer Schutte, senior scientist bij de afdeling Intelligent Imaging, en de promotor was Wessel Kraaij, principal scientist bij de afdeling Data Science en professor of applied data analytics bij de Universiteit Leiden.

In de huidige wereld is er steeds meer videobeeld beschikbaar via mobiele telefoons, go-pros of beveiligingscamera’s. Hierdoor is het steeds moeilijker terug te vinden waar je naar op zoek bent. Huidige technologie maakt het al mogelijk om automatisch objecten of personen te vinden in video’s, maar het blijft moeilijk om dingen te vinden waar niet veel video’s van zijn, zoals bepaalde gebeurtenissen. Het onderzoek laat zien dat je met slimmere (op tekst gebaseerde) manieren om een gebruikersvraag te begrijpen, feedback van de gebruiker en het slim samenbrengen van verschillende bronnen van informatie de zoekfunctie voor gebeurtenissen kunt verbeteren. Een dergelijke zoekfunctie zou in theorie gebruikt kunnen worden om het werk van analisten uit bijvoorbeeld het veiligheidsdomein te ondersteunen.

Dit proefschrift is begonnen als onderdeel van het Goose project (A1 MIST programma & ETP AMSN). Goose had de ambitie om een semantische zoekfunctie naar relevante informatie in alle sensor stromen in real time te bewerkstelligen. In 2015 is het onderzoek onderdeel geworden van het ERP Making Sense of Big Data.

Lees het proefschrift Semantic mapping in video retrieval

Lezen
Expertise

Intelligent Imaging

Binnen de Intelligent Imaging groep van TNO werken meer dan 40 bevlogen professionals die gespecialiseerd zijn in beeldverwerking, beeldverbetering, beeldanalyse, visuele patroon herkenning en kunstmatige... Lees verder
Expertise

Data Science

De afdeling Data Science van TNO bezit expertise over het delen en analyseren van gestructureerde en ongestructureerde data.  Daarbij richten we ons op data-analyse met behulp van machine learning, en... Lees verder

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.