nieuws

Niet hoeveelheid maar ontstekingsstatus buikvet essentieel bij ontstaan obesitas-gerelateerde ziekten

Onderzoek TNO en LUMC biedt nieuwe mogelijkheden tot interventie ziekteproces • 20 feb 2017

Een overmaat aan voedingsstoffen kan leiden tot obesitas en daaraan verbonden ziekten. In veel landen heeft ruim een kwart van de volwassenen een vervette lever en loopt hierdoor gezondheidsrisico’s. Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is inmiddels de meest voorkomende chronische leverziekte, maar de ontstaanswijze en de onderliggende mechanismen zijn nog grotendeels onduidelijk. Onderzoek van Petra Mulder bij TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) toont aan dat niet de hoeveelheid buikvet, maar de ontstekingsstatus ervan een essentiële rol speelt bij het ontstaan van obesitas-gerelateerde ziekten. Deze resultaten zijn van grote invloed op diagnose- en behandelingsstrategieën. Petra Mulder promoveerde donderdag 16 februari op dit onderzoek.

Afgelopen vier jaar deed promovenda Petra Mulder onderzoek bij TNO naar het ontstaan en de ontwikkeling van NAFLD bij muizen. Daaruit bleek dat niet de totale vetmassa van belang is, zoals vaak wordt gedacht, maar de mate van ontsteking van het vet. Om deze reden ontbreken effectieve en betrouwbare behandelingsstrategieën die ingrijpen op de ontstaanswijze van NAFLD.

Chronische ontsteking vetweefsel

Er zijn grote verschillen tussen de verschillende vetdepots in het lichaam, waarbij specifieke typen buikvet schadelijk zijn. “Mensen die een overschot aan energie of macronutriënten tot zich nemen, lopen het risico een chronische ontsteking te ontwikkelen van onder andere het vetweefsel en de lever” aldus Petra Mulder. “Deze zogenoemde ‘metabole ontsteking’ speelt een belangrijke rol in veel stofwisselingsziekten, waaronder diabetes, maar ook bij hart- en vaatziekten of ernstige leverziekten.” Mulder heeft uitgezocht welke stoffen deze vetcellen maken en afgeven aan het bloed. Hieruit blijkt dat het vooral gaat om een aantal vetzuren die elders ontstekingsreacties uitlokken.

Interventies

De uitkomst van dit onderzoek is direct gebruikt om verschillende nieuwe mogelijkheden tot interventie of behandeling in het ziekteproces te onderzoeken. Hierbij was het doel om het buikvet gezond te houden, waardoor gezondheidsrisico's worden verminderd. Principal scientist Dr. Robert Kleemann van TNO: “Deze interventies bestaan deels uit aanpassingen in de voeding en zijn deels ook farmacologisch. Het onderzoek van Mulder is een zeer waardevolle aanvulling op het klinisch onderzoek op het gebied van NAFLD. We gaan hierop verder en hebben vanuit TNO een groot internationaal initiatief rondom ‘Metabolic Health’ opgezet, met bedrijven uit verschillende sectoren. We denken dat juist de verbinding tussen geneesmiddelenontwikkelaars, voedingsbedrijven en diagnostiek leidt tot effectieve interventies en gezondere mensen.”

Zie ook
Roadmap

Biomedical Health: beter begrip van ziekte en gezondheid

De zorgkosten stijgen, daar willen én kunnen we wat aan doen. De roadmap Biomedical Health ontwikkelt tools en kennis waarmee we bedrijven, professionals en individuen helpen om gepersonaliseerde gezondheidsinterventies... Lees verder
Nieuws

Dr. rer. nat. Robert Kleemann

Contact

Dr. rer. nat. Robert Kleemann

  • Metabolic health and disease
  • Obesity and diabetes
  • Inflammation
  • Cardiovascular disease
  • Systems biology
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.