nieuws

Cyrille Krul genomineerd voor de Willy van Heumenprijs

01 mrt 2017

Dankzij publiekstemmen is collega Cyrille Krul, Director Predictive Health Technologies, door Stichting Proefdiervrij genomineerd voor de Willy van Heumenprijs.

De Willy van Heumenprijs is een prijs die eens in de twee jaar in Nederland wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor het terugdringen van het gebruik van proefdieren binnen wetenschappelijk onderzoek.

Bij TNO levert Cyrille met haar team een actieve bijdrage aan het ontwikkelen en toepassen van alternatieven voor dierproeven (de drie V’s: Vervanging, Vermindering, Verfijning). “De veiligheidsbeoordeling van voedingsingrediënten verandert omdat er steeds meer proefdiervrije methoden beschikbaar komen waarmee je de veiligheid van voedingsstoffen kan beoordelen. Denk hierbij aan stamcellen, organen op een chip, maar ook aan geavanceerde modellen om de processen in ons maag-darmkanaal na te bootsen. Ook maken we in de risicobeoordeling de stap dat we niet alleen kijken naar de potentiële giftigheid van stoffen, maar ook in welke mate we eraan blootgesteld worden. We voeren niet een hele lijst met standaard dierstudies uit, maar kijken stap voor stap welke informatie nodig is om tot een goede beoordeling te komen over veilig gebruik van nieuwe geneesmiddelen, voedingstoffen en chemicaliën. Daarbij maken we o.a. gebruik van voorspellende computermodellen en in vitro 3D modellen, en nemen we in de afweging mee dat stoffen ook een positieve werking hebben op onze gezondheid.  Aan de hand van een viertal cases hebben we, onderzoekers met het bedrijfsleven,  in een publicatie laten zien dat de voorgestelde aanpak goed werkt.”

Nieuws

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.