nieuws

TNO coördineert EU-onderzoek naar (lange termijn)effecten bij kinderen die veel te vroeg of te licht geboren zijn

18 mei 2017

Per jaar worden er in Europa ongeveer 50.000 kinderen veel te vroeg  en/of met een veel te laag geboortegewicht geboren. En door betere zorg stijgt dit aantal nog. Deze kinderen hebben een hoger risico op een scala van fysieke, psychiatrische en sociale problemen. Er lijkt ook bewijs te zijn voor afname van de geestelijke gezondheid en kwaliteit van leven. Maar ook de kans op succesvolle ‘partnering’, gezinsleven en werkgelegenheid voor deze kinderen wanneer ze volwassen zijn lijkt minder groot te zijn.

Verbeteren gezondheid en kwaliteit van leven

Sinds begin dit jaar coördineert TNO het door de EU gefinancierde H2020 project 'RECAP'. Het project met 20 partners duurt 4 jaar en 3 maanden en heeft een budget van 9,7 miljoen euro.  Het consortium bestaat uit 20 partners. Het doel van RECAP is om de gezondheid, de ontwikkeling en kwaliteit van leven van veel te vroeg geboren kinderen en/of kinderen met een zeer laag geboortegewicht te verbeteren.  Hiervoor wordt de schat aan gegevens uit 20 Europese cohorten uit 12 Europese landen en de VS, Nieuw-Zeeland, Canada en Australië van dergelijke kinderen en volwassenen en hun gezinnen gebruikt en gecombineerd.

POPS

TNO is coördinator van POPS, een onderzoeksgroep die bestaat uit bijna alle volwassenen die in 1983 in Nederland zeer premature en/of met een zeer laag geboortegewicht geboren zijn. De deelnemers zijn op de leeftijd van 2, 5, 10, 14, 19 en 28 jaar bevraagd.

Zie ook
Ons werk

POPS: langlopend onderzoek onder prematuren en baby's met laag geboortegewicht

In Nederland is in 1983 een groot landelijk cohort van 1.338 kinderen, die zijn geboren met een zwangerschapsduur onder 32 weken en/of met een geboortegewicht onder 1500 gram, onderzocht en gevolgd tot... Lees verder
Roadmap

Youth: gezond, veilig en kansrijk opgroeien

Kinderen in Nederland groeien gelukkig vrij gezond op. Toch zijn er zaken die beter kunnen. Zo is er onder de jeugd meer overgewicht dan vroeger, zijn er meer gedragsproblemen en is er meer opvoedonzekerheid... Lees verder
Nieuws
Contact

Drs. Maaike Beltman

  • Preventie
  • overgewicht
  • opvoeding
  • kinderen
  • peuters

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.