nieuws

Uitdagingen en bedreigingen waren nooit groter dan vandaag

09 mei 2017

Onze uitdagingen waren nog nooit zo groot, tegelijkertijd zijn de bedreigingen voor vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid nooit zichtbaarder geweest dan vandaag de dag. Zwakke punten in de informatiebeveiliging leiden zelfs tot geopolitieke instabiliteit. Dat en meer blijkt uit de vierde editie van de European Cyber Security Perspectives die vandaag is gepubliceerd.

In deze vierde editie, geïnitieerd door KPN, zijn bijdragen terug te vinden van TNO, het Nationaal Cyber Security Centre (NCSC), De Nationale Politie, Bits of Freedom, Europol, Deloitte, ID Quantique, Philips, Accenture, Check Point, GSMA, PWC,  Zimperium, Kaspersky en KPN. Niet eerder hebben zoveel partijen meegewerkt aan de totstandkoming van deze editie van ‘The European Cyber Security Perspectives 2017’.

Vandaag de dag zien we nog steeds oude kwetsbaarheden opduiken in nieuwe technologieën en worden hardware en software fabrikanten onvoldoende ter verantwoording geroepen om veiligheid te garanderen. Daarmee is het vermogen van de cybersecurity-industrie om te voorkomen, te detecteren en te reageren minimaal. Met de komst Internet of Things (IoT) worden zaken steeds meer aan elkaar gekoppeld, dit brengt ook een groot aantal risico’s met zich mee. Om cybercriminaliteit verder tegen te gaan, is samenwerken en het delen van kennis en ervaring meer dan ooit noodzakelijk.

Ook in deze editie wordt weer teruggeblikt op de belangrijkste ontwikkelingen in het afgelopen jaar met een samenvatting van de jaarlijkse Cybersecurity Assessment Nederland 2016 door het Nationaal Cyber Security Centrum. Tevens wordt ingegaan op de verschillende dreigingen op het gebied van e-mail, bedreigingen van binnenuit, doelgerichte aanvallen op apparaten en de kansen en dreigingen van IoT. En wat is de rol van de mens als het gaat om cyber security? Immers, hoe goed je het technisch ook dichttimmert, als iemand op een verkeerde link klikt, ben je machteloos.

TNO werkt in verschillende onderzoeksprojecten aan de ‘human factor’ in cyber security. Onze ambitie is om de mens de sterkste schakel te laten zijn. Studies van TNO bieden daarvoor interessante inzichten. Deze laten zien dat de human factor naast de technische beschermingsaspecten onterecht te weinig aandacht krijgt om de cyberwereld veiliger te maken.

Over de European Cyber Security Perspectives 2017

The European Cyber Security Perspectives is een samenwerkingsverband van de Nationale Politie, het National Cyber Security Centre (van het Ministerie van Veiligheid en Justitie) en een aantal innovatieve partijen en bedrijven, waaronder TNO . KPN heeft de partijen bij elkaar gebracht. Het idee erachter is dat samenwerking en kennisdeling essentieel is op het gebied van cyber security. Het doel van het rapport is deze kennis te delen.

Download now

De European Cyber Security Perspectives 2017, als ook de voorgaande edities.

European Cyber Security Perspectives 2017
Ons werk

European Cyber Security Perspectives

Samen met drie belangrijke partners op het gebied van cyber security stelt TNO jaarlijks het European Cyber Security Perspectives rapport samen. Met deze set inhoudelijke artikelen willen we onze inzichten... Lees verder
Nieuws

Ir. Richard Kerkdijk

Contact

Ir. Richard Kerkdijk

  • security
  • information security
  • cyber security
  • security monitoring
  • incident response
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.