nieuws

Prikkelbare darm mogelijk veroorzaakt door schimmels

23 jun 2017

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben een andere samenstelling van darmschimmels dan mensen zonder deze aandoening. Deze disbalans staat in verband met de pijnklachten die optreden bij PDS. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC, in samenwerking met TNO en de Universiteit van Maastricht, dat 15 juni gepubliceerd is door het wetenschappelijke tijdschrift Gastroenterology.

Tot nu toe ging bij onderzoek naar PDS de belangstelling van wetenschappers vooral uit naar de bacteriële samenstelling van de darmen (het microbioom). Inmiddels is bekend dat schimmels van nature in de darm voorkomen, ook bij gezonde mensen. Nu is bij PDS-patiënten voor het eerst aangetoond dat zij een veranderde schimmelsamenstelling (mycobioom) hebben, waarbij zowel de diversiteit van de schimmels als hun onderlinge verhouding anders is.

TNO analyseerde de schimmel- en bacteriepopulaties, en koppelde deze resultaten aan de beschikbare metadata om vervolgens met behulp van machine learning hier interessante patronen in te identificeren. AMC en TNO werken nu aan verdere uitwerking van de beschikbare onderzoeksresultaten en onderzoeken de mogelijkheid om deze resultaten verder te exploiteren.

Lees het volledige persbericht op de website van het AMC: http://next.amc.nl/web/actueel/nieuwsdetail/-prikkelbare-darm-mogelijk-veroorzaakt-door-schimmels.htm

Roadmap

Biomedical Health: beter begrip van ziekte en gezondheid

De zorgkosten stijgen, daar willen én kunnen we wat aan doen. De roadmap Biomedical Health ontwikkelt tools en kennis waarmee we bedrijven, professionals en individuen helpen om gepersonaliseerde gezondheidsinterventies... Lees verder
Nieuws
Contact

Dr. Edwin Abeln

  • microbiologie
  • conservering
  • darmgezondheid
  • gezonde voeding
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.