nieuws

Sustainability Hotspot Scan geeft mkb-bedrijven in de chemie inzicht in duurzaamheidskansen en -risico’s

22 jun 2017

Duurzaamheid is voor mkb-bedrijven binnen de chemische sector een steeds belangrijkere drijfveer. Maar waar zitten de kansen? En wat zijn de risico's? In samenwerking met MVO Nederland, een groep mkb-bedrijven en RIVM ontwikkelde TNO voor het mkb de Sustainability Hotspot Scan.

De Sustainability Hotspot Scan is gratis en specifiek ontwikkeld voor producten uit de chemische industrie zoals kunststoffen, plastics, medicijnen, cosmetica, schoonmaakmiddelen en verf. De scan helpt bedrijven slimme keuzes te maken bij duurzame productontwikkeling. Ook kunnen bedrijven hun bestaande product invoeren in de scan en snel zien waar in de keten nog werk te doen is om aan de internationale OESO-richtlijnen voor eerlijk zakendoen te voldoen.

Internationale omstandigheden

De scan maakt gebruik van breed gedragen en mondiale datasets. Milieubelasting en veiligheidsrisico’s zijn onderdeel van de scan, maar ook tot nu toe minder grijpbare eenheden zoals internationale arbeidsomstandigheden, mensenrechten en corruptie. Invullen van de scan is eenvoudig. “Als je je Safety Data Sheets op orde hebt en je checkt bij je leveranciers de herkomst van hun producten en grondstoffen, kun je de scan in een halve dag doorlopen,” aldus Elise Boukris van TNO. “De scan geeft uiteindelijk een positie aan van het product ten opzichte van het wereldgemiddelde op 6 themagebieden. De uitkomst geeft geen ‘vignet van goedkeuring’, maar wel een directe aanwijzing welke keuzes men direct moet onderzoeken, plus een meetbare basis om een serieus gesprek over duurzaamheid aan te gaan.”

Duurzame ambitie chemisch mkb

De ontwikkeling van een duurzaamheidsscan specifiek voor het mkb is een eerste stap in de roadmap die TNO in opdracht van MVO Nederland heeft opgesteld. Deze roadmap moet uiteindelijk leiden tot meer samenwerking tussen ketenpartners en meer transparantie en duurzaamheid van (mkb)koplopers in hun internationale MVO (I-MVO) netwerk chemie. In de roadmap is een aantal routes uitgestippeld om de ambities te realiseren.

Nieuws
Contact

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.