Ir. Nienke Maas
- governance
- klimaatadaptatie
- strategie en beleid
Wij richten ons op negen maatschappelijke aandachtsgebieden.
TNO werkt veel samen met bedrijven, overheden en andere organisaties. Onze kennis en expertise is gericht op toepassing met en voor anderen.
We ontwikkelen kennis niet om de kennis, maar om de praktische toepassing.
TNO biedt je de kans om grensverleggend werk te doen en klanten en samenleving te helpen met innovatieve, praktische, slimme oplossingen.
Op TNOTIME vind je blogs, interviews en achtergrondverhalen. Ontdek het werkveld van TNO gevat in foto’s, animaties, video’s en tekst.
Onze energievoorziening is in transitie. Hoe het energielandschap er precies uit komt te zien weten we niet, maar de richting van de beweging is bekend. De transitie van het energiesysteem naar een duurzaam energiesysteem zit op meerdere onderdelen: van fossiel naar duurzaam, van centraal naar decentraal, van een paar energiedragers (olie, kolen en gas) naar een grotere verscheidenheid (waterstof, warmte, ammoniak) , van consumenten naar prosumers, van eenrichting naar tweerichtingen, van paar grote spelers naar vele kleintjes. Het huidige systeem kan met deze veranderingen niet goed omgaan, het is daarom van groot belang dat we het energiesysteem gereedmaken voor de toekomst.
De term Smart Multi Commodity Grid adresseert de verbinding die gemaakt wordt tussen nieuwe duurzame en bestaande energiebronnen, opslagsystemen, conversies en eindgebruik en vormt het toekomstbestendig energiesysteem. Daarmee kan energie tussen verschillende energiedragers worden uitgewisseld en kan afstemming plaatsvinden tussen verbruik en productie. Het Smart Multi Commodity Grid is dus veel meer een systeem dan een grid. Het gaat uit van:
De transitie van fossiele energie naar duurzame energie heeft ook gevolgen voor de economie. Door het toekomstbestendige energiesysteem op voldoende grote schaal, met voldoende tempo en met langjarig commitment vanuit de triple helix te realiseren kan deze ontwikkeling ook bijdrage aan de ontwikkeling van een op duurzaamheid gebaseerde economie. Daarmee faciliteert het niet alleen de energietransitie maar ook economische ontwikkeling.
Het SMCG is een visie die TNO met bijdragen van Alliander en gemeente Den Haag heeft ontwikkeld en inmiddels breed gedragen wordt in de Metropool Regio Rotterdam – Den Haag en daarbuiten. Het is een belangrijke pijler in Watt Anders Energieagenda 2016 2020 - 2050 van de Provincie Zuid Holland en in de Roadmap Next Economy van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Op verzoek van de Energie Innovation Board (EIBoard) heeft TNO samen met Siemens, Provincie Zuid-Holland, Engie, Stedin, TU Delft, Alliander en InnovationQuarter een werkprogramma opgesteld. Eerste stap in dit programma is ‘matchmaking’ tussen projecten en gebieden in de provincie Zuid-Holland.
Neem dan contact op met Nienke Maas en geef aan welke bijdrage je kan leveren
blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten
Lees als eerste over nieuwe innovaties
Blijf op de hoogte van aansprekende projecten
Altijd het laatste TNO nieuws
Bijna dagelijks nieuwe vacatures of career evenementen
Ons Twitterkanaal voor Engelstaligen
Inspirerende video’s over de meest uiteenlopende onderzoeken
Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.