nieuws

TNO genomineerd voor Europese prijs met Peijnenburg zero

27 sep 2017

Peijnenburg wilde de suikerinhoud van haar traditionele ontbijtkoek met 40% verlagen, toen zij aansloot bij een onderzoeksconsortium onder leiding van TNO. Op het moment dat het project na 3 jaar was afgelopen, had Peijnenburg een suikervrije ontbijtkoek ontwikkeld met nog steeds de gewenste sponzigheid, vochtigheid en zachtheid van de koek. Het product werd eind 2015 op de markt gelanceerd en is nog steeds een groot commercieel succes voor Peijnenburg, met een consumenten penetratiegraad van 13% (verwacht wordt 25% in 2020).

Op 11 oktober worden de jaarlijkse EARTO Innovation Awards bekend gemaakt tijdens een officiële ceremonie in Brussel en TNO is één van de drie overgebleven finalisten. Sinds 2009 wordt de prijs uitgereikt door EARTO om innovatie onder de Research and Technology Organisations te stimuleren en ook om het belang van deze RTO’s voor de Europees economie aan te tonen.

Herformulering van voeding

De voedingsindustrie is steeds meer onder druk gezet om het voedingsprofiel van zijn producten te verbeteren door het reduceren van zout, suiker en vetten en ook door het verhogen van vezelinhoud. TNO zet een multidisciplinaire aanpak in om fundamentele kennis van de functionaliteiten en interacties van ingrediënten tijdens het verwerken van voeding om te zetten in praktische herformulerende richtlijnen.

Voor de ontwikkeling van Peijnenburg Zero heeft TNO een gepatenteerd model ontwikkeld dat gebruik maakt van de moleculaire eigenschappen van verschillende suiker- en zoetsofingrediënten  om de benodigde kwaliteitparameters van bakkerijproducten te voorspellen. Het fysieke model is ook omgezet in een praktisch gereedschap om de protorecepten te berekenen op basis van de gewenste samenstelling en kwaliteit. Dit gereedschap speelt een belangrijke rol voor productontwikkelaars, die eerst de specifieke behoeften karakteriseren van kwaliteit en samenstelling.

EARTO en Peijnenburg

EARTO (European Association of Research and Technology) is opgericht in 1999 en vertegenwoordigt de belangen van meer dan 350 Europese R&D organisaties onder het Europese politieke en R&D landschap en onderzoeksprogramma’s.

Peijnenburg is marktleider in Nederland voor traditionele koekproducten, met een huishoud penetratiegraad van 40%.

Expertise

Functional Ingredients

De researchgroep Functional Ingredients (FI) doet onderzoek met focus op de ontwikkeling van nieuwe applicaties voor biopolymeren. Biopolymeren worden op grote schaal door de natuur gemaakt en worden... Lees verder
Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.