nieuws

TNO genomineerd voor Europese prijs met Peijnenburg zero

27 sep 2017

Peijnenburg wilde de suikerinhoud van haar traditionele ontbijtkoek met 40% verlagen, toen zij aansloot bij een onderzoeksconsortium onder leiding van TNO. Op het moment dat het project na 3 jaar was afgelopen, had Peijnenburg een suikervrije ontbijtkoek ontwikkeld met nog steeds de gewenste sponzigheid, vochtigheid en zachtheid van de koek. Het product werd eind 2015 op de markt gelanceerd en is nog steeds een groot commercieel succes voor Peijnenburg, met een consumenten penetratiegraad van 13% (verwacht wordt 25% in 2020).

Op 11 oktober worden de jaarlijkse EARTO Innovation Awards bekend gemaakt tijdens een officiële ceremonie in Brussel en TNO is één van de drie overgebleven finalisten. Sinds 2009 wordt de prijs uitgereikt door EARTO om innovatie onder de Research and Technology Organisations te stimuleren en ook om het belang van deze RTO’s voor de Europees economie aan te tonen.

Herformulering van voeding

De voedingsindustrie is steeds meer onder druk gezet om het voedingsprofiel van zijn producten te verbeteren door het reduceren van zout, suiker en vetten en ook door het verhogen van vezelinhoud. TNO zet een multidisciplinaire aanpak in om fundamentele kennis van de functionaliteiten en interacties van ingrediënten tijdens het verwerken van voeding om te zetten in praktische herformulerende richtlijnen.

Voor de ontwikkeling van Peijnenburg Zero heeft TNO een gepatenteerd model ontwikkeld dat gebruik maakt van de moleculaire eigenschappen van verschillende suiker- en zoetsofingrediënten  om de benodigde kwaliteitparameters van bakkerijproducten te voorspellen. Het fysieke model is ook omgezet in een praktisch gereedschap om de protorecepten te berekenen op basis van de gewenste samenstelling en kwaliteit. Dit gereedschap speelt een belangrijke rol voor productontwikkelaars, die eerst de specifieke behoeften karakteriseren van kwaliteit en samenstelling.

EARTO en Peijnenburg

EARTO (European Association of Research and Technology) is opgericht in 1999 en vertegenwoordigt de belangen van meer dan 350 Europese R&D organisaties onder het Europese politieke en R&D landschap en onderzoeksprogramma’s.

Peijnenburg is marktleider in Nederland voor traditionele koekproducten, met een huishoud penetratiegraad van 40%.

Ons werk

Herformulering van voeding

Steeds meer voedingsproducten die manieren zoeken om hun producten te verbeteren, vinden hun weg naar de experts van TNO. Wij helpen hen om de hoeveelheid zout, suiker en vet in hun producten te verkleinen... Lees verder
Kennis

Hoogwaardige voedselproducten

Fabrikanten willen efficiënt en duurzaam produceren én voldoen aan de kwaliteitseisen van consumenten. Daarbij geldt: kwaliteit is belangrijk maar taste is king! TNO combineert kwaliteitseisen voor smaak,... Lees verder
Roadmap

Food & Nutrition: van ingrediënt tot consument

Gezonde voeding draagt bij aan gezondheid en vermindert welvaartsziekten als obesitas en diabetes. TNO ondersteunt bedrijven bij het ontwikkelen en produceren van gezonde voeding en veilige en duurzame... Lees verder
Expertise

Functional Ingredients

De researchgroep Functional Ingredients (FI) doet onderzoek met focus op de ontwikkeling van nieuwe applicaties voor biopolymeren. Biopolymeren worden op grote schaal door de natuur gemaakt en worden... Lees verder
Nieuws

Joost Blankestijn

Contact

Joost Blankestijn

E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.