nieuws

Plannen circulaire economie aangeboden aan staatsecretaris van Veldhoven

16 jan 2018

De plannen voor een duurzame circulaire economie in Nederland in 2050, werden op maandag 15 januari in Den Haag in ontvangst genomen door staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). De vijf aangeboden agenda’s zijn het vervolg op het vorig jaar gesloten Grondstoffenakkoord en gaan over de sectoren Biomassa & Voedsel, Bouw, Consumptiegoederen, Kunststoffen en Maakindustrie.

Jos Keurentjes, lid van de raad van bestuur van TNO, is voorzitter van het transitieteam Kunststoffen. De openbaarmaking van de transitieagenda Kunststoffen is wat Keurentjes betreft het begin van het vervolg. “Het gebruik van kunststoffen neemt nog steeds fors toe, en naar verwachting gaat dat de komende decennia zo blijven. Wil je toe naar een volledig circulaire kunststoffeneconomie in 2050, dan moeten we flinke stappen maken. In de transitieagenda Kunststoffen focusten we op drie richtingen. Ten eerste zijn er ontwikkelingen nodig aan de voorkant, rond de inzet van alternatieve, ‘schone’ grondstoffen. Ten tweede voorzien we projecten rond het ontwerp van materialen, om gemakkelijker circulariteit te bewerkstelligen. Ten derde dienen we technologieën te creëren die de recycling verbeteren.”

Keurentjes ziet een belangrijke rol voor TNO.  “Maar wij kunnen en willen dit niet alleen. Ik reken op forse programma’s, waarin we academisch onderzoek, toegepast onderzoek en praktische toepassingen bij elkaar gaan brengen, om de nieuwe technologieën daadwerkelijk geïmplementeerd te krijgen.”

Een kabinetsreactie op de plannen zal - als onderdeel van de uitwerking van de klimaatagenda - voor de zomer naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Daarbij zal concreet worden aangegeven wat deze kabinetsperiode kan worden bereikt, door verschillende duurzame initiatieven te versnellen en op te schalen.

Zie ook het TNOTIME artikel ‘Zo gaan we de transitie naar een circulaire kunststoffeneconomie versnellen

Lees hier het persbericht van de overhandiging van de Transitieagenda’s aan staatsecretaris van Veldhoven.

Meer weten over hoe TNO werkt aan de realisatie van een Circulaire Economie?

Lees verder
Thema

Circulaire Economie & Milieu: Verduurzaming richting geven en versnellen

Verduurzaming – dé maatschappelijke uitdaging van deze tijd. Door klimaatverandering en een kritische visie op grondstofgebruik staat het onderwerp bij bedrijven en overheden hoog op de agenda. Het belangrijkste... Lees verder

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.