nieuws

De tijd is rijp voor implementatie van verantwoorde datadiensten

11 okt 2018

Organisaties ontwikkelen in toenemende mate datadiensten die gebruik maken van zelflerende algoritmes. Deze algoritmes zijn veelbelovend maar brengen tevens nieuwe uitdagingen met zich mee. TNO adresseert deze uitdagingen en wil de volgende stap zetten en technieken voor verantwoorde datadiensten verder ontwikkelen en implementeren.

Whitepaper ‘Tijd voor implementatie van verantwoorde datadiensten’

Wilt u meer informatie over implementatie van verantwoorde datadiensten? Lees dan onze whitepaper.

download

Er wordt steeds meer data verzameld, en dat vraagt om slimme datadiensten. Machine learning kunnen daarbij helpen omdat ze automatisch regels en patronen extraheren uit data waarmee beslissingen of voorspellingen gemaakt worden. Aan de andere kant is het verkrijgen en verwerken van gegevens is aan regels gebonden, met name waar het persoonsgegevens betreft.

Uitdagingen adresseren

Het whitepaper ‘Tijd voor implementatie van verantwoorde datadiensten’ introduceert de uitdagingen die zich vaak voordoen bij de ontwikkeling van datadiensten en beschrijft hoe organisaties ze kunnen adresseren. We richten ons daarbij op drie invalshoeken: regulering omtrent data, randvoorwaarden voor het toepassen van zelflerende algoritmes en technieken om gevoelige data te analyseren.

Implementatie blijft achter

Hoewel er veel onderzoek wordt gedaan naar technologieën om gevoelige data te analyseren of om de gevoeligheid van data te evalueren, blijft het aantal toepassingen achter. Dat is jammer want de technieken kunnen een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe, verantwoorde datadiensten.

Tijd voor de volgende stap

Wat TNO betreft is de tijd rijp om te innoveren en de technieken toe te passen. We willen graag de volgende stap zetten en technieken voor verantwoorde datadiensten verder ontwikkelen en implementeren. Daarvoor gaan we graag de samenwerking met andere partijen aan. Doet u mee?

Roadmap

Data sharing

Het delen van data biedt bedrijven enorme kansen. TNO helpt partijen, bijvoorbeeld in transport en logistiek, op een efficiënte en veilige manier gebruik te maken van elkaars data. Door beschikbare data... Lees verder
Roadmap

Trusted ICT

In een digitale samenleving wordt data continu blootgesteld aan externe invloeden. Een gerichte cybersecurity aanpak, geënt op het automatisch afwenden van incidenten en toekomstige cyberdreigingen, is... Lees verder
Nieuws
Contact

Jean-Louis Roso

  • Big Data
  • Privacy & e-Identity
  • Information Enabled Empowerment
  • iOverheid
  • eOverheid
E-mail

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.