Wij richten ons op tien maatschappelijke aandachtsgebieden.
TNO werkt veel samen met bedrijven, overheden en andere organisaties. Onze kennis en expertise is gericht op toepassing met en voor anderen.
We ontwikkelen kennis niet om de kennis, maar om de praktische toepassing.
TNO biedt je de kans om grensverleggend werk te doen en klanten en samenleving te helpen met innovatieve, praktische, slimme oplossingen.
Op TNO Insights lees je verdiepende interviews en artikelen. Laat je inspireren door de innovaties van TNO!
Door het gebrek aan praktijkdata was het tot nu toe onbekend of de wetgeving de emissies bij normaal praktijkgebruik van bouwmachines goed afdekt. TNO heeft in opdracht van Connekt en Emissieregistratie de inzet en emissies van vier gangbare bouwmachines gemonitord. In totaal zijn er in Nederland circa 115.000 mobiele werktuigen. Uit de verkregen praktijkdata blijkt dat de inzet en de emissies van de bouwmachines afwijken van de huidige verwachting. Met name de NOx emissies kunnen hoger uitvallen.
De inzet en emissies van vier moderne en gangbare bouwmachines zijn tijdens normaal gebruik gemonitord: twee graafmachines, een laadschop en een tractor. De praktijkmetingen wijzen uit dat de NOx-emissie in de praktijk circa 20% tot 350% hoger is dan de limietwaarde van de laboratoriumtest. De hogere emissies hangen deels samen met de inzet van de bouwmachines. Gedurende 18% tot 57% van de tijd draaien deze namelijk stationair. Dit stationaire gebruik is verantwoordelijk voor de helft van de totale NOx-emissies.
Bouwmachines worden in de praktijk anders ingezet dan in de wettelijke testprocedure wordt verondersteld: het aandeel stationair draaien is bijvoorbeeld veel hoger dan waar in de typekeuringstesten rekening mee wordt gehouden. Aanbevolen wordt om aanvullende eisen toe te voegen aan de testprocedure voor de Stage V emissiewetgeving. Een goede optie hiervoor is, net zoals bij het wegtransport, de ontwikkeling van een In Service Conformity (ISC) procedure. Volgens deze procedure moet de machine in de normale praktijk getest worden.
De resultaten bieden niet alleen handelingsperspectief aan wetgevers, maar ook aan producenten en gebruikers. Producenten hebben praktijkdata nodig om hun machines te optimaliseren voor de daadwerkelijke inzet. Daarnaast biedt de gevonden relatie tussen inzet en emissies gebruikers van bouwmachines de benodigde kennis om effectieve reductiemaatregelen op te zetten. Als de gebruikers het aandeel stationair draaien verminderen, dan kan tot ongeveer 10% brandstof en CO2 bespaard worden en ook kan tot de helft NOx uitstoot bespaard worden.
blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten
Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.