nieuws

Herkomst fijnstof scherper in beeld met gratis website

23 okt 2018

Fijnstof is slecht voor de gezondheid. Het leidt tot luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten en vervroegde sterfte. Betrouwbare data over de herkomst van fijnstof is hard nodig. De TNO webapplicatie TOPAS geeft beleidsmakers en andere geïnteresseerden voor ruim tweehonderd Europese steden gratis een actueel inzicht in de herkomst van het fijnstof en welk type bron ervoor verantwoordelijk is. TOPAS levert data van maximaal 24 uur oud.

Inzicht in herkomst fijnstof noodzakelijk voor effectief beleid

Fijnstof ontstaat door verbranding van brandstoffen, slijtageprocessen en het verwerken van materialen. Ook natuurlijke bronnen als zeezout en Sahara-zand dragen bij aan de hoeveelheid fijnstof in de lucht. “Voor effectief beleid rond luchtkwaliteit is het belangrijk om te weten wat de bronnen van fijnstof in een gebied zijn. Op basis daarvan worden dan maatregelen ontwikkeld. Tot voor kort was de zogeheten brontoekenning van fijnstof voor beleidsmakers in zekere mate giswerk. Met onze tool TOPAS kan dit nu betrouwbaarder en eenvoudiger,” zegt Martijn Schaap. Hij is TNO onderzoeker en heeft samen met zijn team de webapplicatie ontwikkeld.

Gebouwd op TNO model en Europese kennis

TOPAS is gebouwd op basis van bestaande TNO-kennis, zoals het atmosferisch transport model LOTOS-EUROS. Dit model wordt voor TOPAS gevoed met informatie van weermodellen van het Europese Copernicus atmosferisch monitoringsysteem (CAMS). Schaap: “TOPAS is nog in beta. Maar het biedt de gebruiker nu al een gedegen beeld van de ontwikkeling van fijnstof in de afgelopen zes weken. Zo zie je voor de eigen stad uit welke landen de fijnstof concentratie afkomstig is. Daarnaast maken wij inzichtelijk welke sector in welke mate bijdraagt aan de fijnstof. Gebruikers zien de verhouding tussen onder andere industriële herkomst, grootschalige energieopwekking, verkeer en natuurlijke bronnen. De data wordt elke 24 uur ververst, en gratis aangeboden.”

Toekomst

De huidige gratis versie is beperkt tot zes weken aan data. Voor beleidsmakers die meer data nodig hebben is het mogelijk om aanvullende data te ontvangen. TNO ontwikkelt de huidige versie in de komende maanden door. Zo wordt het detailniveau van de getoonde data uitgebreid. Martijn Schaap: “Op dit moment laat de applicatie geografische herkomst alleen zien op landenniveau. Dat willen wij verfijnen tot op bijvoorbeeld provinciaal niveau. Ook willen we graag snel gebruik maken van de data die Tropomi (TROPOspheric Monitoring Instrument) vanuit een baan om de aarde genereert. Dan wordt het mogelijk om emissiebronnen nog nauwkeuriger te identificeren en hun impact te kwantificeren.”

Waar komt fijnstof in uw stad vandaan?

Bezoek webapplicatie TOPAS en krijg direct inzicht in de bronnen.

Open TOPAS
Expertise

Climate, Air & Sustainability

Kennis van emissies en luchtkwaliteit vertalen naar oplossingen voor milieuvraagstukken. Dat is de expertise van Climate, Air & Sustainability (CAS). Daarbij houden we rekening met economische, maatschappelijke... Lees verder
Nieuws
Contact

Dr. Martijn Schaap

  • Climate Air and Sustainability
  • luchtkwaliteit

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.