Wij richten ons op tien maatschappelijke aandachtsgebieden.
TNO werkt veel samen met bedrijven, overheden en andere organisaties. Onze kennis en expertise is gericht op toepassing met en voor anderen.
We ontwikkelen kennis niet om de kennis, maar om de praktische toepassing.
TNO biedt je de kans om grensverleggend werk te doen en klanten en samenleving te helpen met innovatieve, praktische, slimme oplossingen.
Op TNO Insights lees je verdiepende interviews en artikelen. Laat je inspireren door de innovaties van TNO!
Download dan nu ons whitepaper 'Circulair bouwen in perspectief'
Op de Innovation Expo tekenden de twee partijen een partnerovereenkomst. De samenwerking moet leiden tot een verrijking databases door meer data én meer gedetailleerde data. Ambitie is om beide databases aan elkaar te koppelen zodat een volledig beeld van vraag en aanbod aan materialen in de Nederlandse gebouwde omgeving ontstaat en circulaire economie vanuit de bouw kan worden opgezet.
Madaster oprichter Thomas Rau is enthousiast: “TNO heeft als onafhankelijke onderzoeksorganisatie met het BOB-model een sterke tool ontwikkeld die goed inzicht geeft in de aanwezige materialen in de Nederlandse gebouwde omgeving in een bepaalde regio. Samenwerking met Madaster maakt het mogelijk om in te zoomen op gebouwniveau. Koppeling van onze databases resulteert in meer en gedetailleerde informatie zodat goed onderbouwde keuzes gemaakt kunnen worden op het gebied van sloop, renovatie of hergebruik. Circulair bouwen op basis van feiten.”
“Madaster biedt een heel toegankelijk systeem aan. Door onze samenwerking versnellen we het digitaal inzichtelijk maken van bouwmaterialen in de gebouwde omgeving. De combinatie van specifieke data van Madaster met de grote hoeveelheid gegevens over bouwmaterialen die zijn verwerkt in ons BOB-model, maakt dat we gezamenlijk voor de versnelling richting het benodigde inzicht zorgen,” vult Marinke Wijngaard, TNO unit-directeur Circulaire Economie & Milieu aan.
Madaster fungeert als een online bibliotheek waarin materialen en gebouwen worden gedocumenteerd, net zoals verkaveling en grondbezit bij het kadaster. Vanuit Madaster kan iedereen een materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken. Dit maakt hergebruik van materialen eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en elimineert afval.
TNO’s BOB-model (BOuwmateriaal in Beeld) geeft op grote schaal een inschatting van aanwezige materialen in de Nederlandse gebouwde omgeving. Dit wordt gecombineerd met prognoses van de vraag naar deze materialen gebaseerd op bouw, sloop en renovatie-scenario’s van het EIB. Daarnaast geeft het model de milieu-footprint van het potentiële hergebruik weer.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!
blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten
Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.