nieuws

Airbus Nederland en TNO slaan handen ineen voor volgende generatie gigabit optische grondstations

09 nov 2018

Tijdens de opening van de nieuwe Airbus productiefaciliteit voor ruimtetechnologie, maakten Airbus Nederland en TNO bekend samen de volgende generatie optische grondstations in de gigabit-range te gaan ontwikkelen. Dit is een belangrijke stap op weg naar de realisatie van optische communicatie via satellieten. Dataverbindingen via de ruimte zijn doorgaans gebaseerd op radiogolven. De nieuwe systemen voor optische communicatie met satellieten werken met laserlicht, waarmee verbindingen sneller, veiliger en goedkoper worden.

Meer weten over ons onderzoek naar Laser satellietcommunicatie

Meer informatie

Grondstation voor optische communicatie via de ruimte

Airbus Nederland en TNO, de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek, zien groot potentieel in deze nieuwe markt voor snelle en veilige optische satellietcommunicatie. TNO ontwikkelt nieuwe technologieën voor optische terminals vanuit de ervaring met de ontwikkeling van toonaangevende optische ruimte-instrumenten en van apparatuur voor de chipindustrie. Airbus Nederland industrialiseert deze technologieën vervolgens en levert de grondstations voor optische communicatie.

Experimentele lasercommunicatie opstelling (© TNO)

Als eerste stap ondertekenen Airbus Nederland en TNO een contract om in het komende jaar gezamenlijk een prototype van een gigabit optische terminal te ontwikkelen en te bouwen. “Optische communicatie via satellieten is nodig voor de enorme groei aan wereldwijde datastromen. Met deze samenwerking nemen we een leidende rol in de ontwikkeling van een nieuwe generatie communicatie terminals,” zegt Arnaud de Jong, CEO van Airbus Nederland.

Kansen voor de het Nederlandse hightech bedrijfsleven

Door de unieke technologische expertise van TNO te combineren met de industriële expertise van Airbus Nederland en die van de Nederlandse hightech maakindustrie zien de partners kansen voor het verzilveren van de exponentieel groeiende vraag vaar veilige en snelle verbindingen. “Optische satellietcommunicatie is de volgende grote kans voor het Nederlandse hightech bedrijfsleven, voortbouwend op de rijke kennis en ervaring in ruimtevaart en optische systemen die in Nederland aanwezig is”, aldus Arnold Stokking, Directeur Industrie bij TNO.

Roadmap

Space & Scientific Instrumentation: aardobservatie, laser-satellietcommunicatie, astronomie

Satellieten voor communicatie, navigatie en observatie - evenals innovatieve informatiesystemen, terminals en high-tech instrumenten - worden steeds een uniek deel van de infrastructuur van onze planet.... Lees verder
Nieuws
Contact

Drs. Kees Buijsrogge

  • Space
  • Scientific instrumentation
  • Earth observation
  • Remote sensing
  • Optical Satellite Communication

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.