nieuws

Somni en TNO sluiten licentieovereenkomst voor gebruik patenten

Breder spectrum van monitoringsoplossingen door nieuwe innovatieve glasvezel sensoren • 27 nov 2018

Somni Corporation B.V. en onderzoeksinstituut TNO hebben vandaag een overeenkomst gesloten die Somni de mogelijkheid biedt om patenten van TNO te gebruiken van nieuwe, innovatieve glasvezel sensoren. Somni is een producent van optische sensoren die buitengewone prestaties moeten kunnen leveren in uitzonderlijke omstandigheden. Het toepassingsgebied van deze sensoren zit onder meer in de lucht- en ruimtevaart en windenergie. Door gebruik te maken van glasvezel zijn Somni’s sensoren ongevoelig voor allerlei vormen van elektromagnetische verstoringen, en kunnen sensoren uitgelezen worden over afstanden van ettelijke kilometers. De nieuwe licentieovereenkomst met TNO stelt Somni in staat haar  glasvezel sensor activiteiten wereldwijd verder te versterken.

Voor meer informatie over deze samenwerking neem contact op met Rogier Verberk

Neem contact op

Bredere monitoringsoplossingen

Somni heeft zich gespecialiseerd op het bieden van sensor oplossingen waarbij er gebruik gemaakt wordt van telecommunicatie glasvezels en licht om informatie uit de omgeving op een betrouwbare manier te verzamelen. Een greep uit de specifieke applicaties waar deze sensoren gebruikt worden zijn bijvoorbeeld het monitoren van offshore-constructies boven- of onder zeeniveau en het meten van trillingen in hoog vacuüm bij een fluctuerend magneetveld en temperaturen van enkele honderden graden. Deze omstandigheden vergen het uiterste en sensoren gebaseerd op conventionele (elektrische) technieken, zijn dan ook vaak niet toereikend.

Jac. Gofers, CEO van Somni Corporation B.V.: “Dit is een belangrijke overeenkomst voor Somni, waarmee we onze bestaande productportfolio verder uitbreiden met innovaties van TNO. Hiermee kunnen wij onze klanten een nog breder spectrum van monitoringsoplossingen bieden, waarbij de conditie van activa nog beter op dagelijkse basis bepaald kan worden. Door veiligheids- en onderhoudsaspecten beter in kaart te brengen worden veiligheidsrisico’s afgedekt en nodeloos onderhoud voorkomen”.

Sinds 1985 houdt TNO zich al bezig met de ontwikkeling van glasvezel sensoren. De eerste toepassingen waren gericht op onder water geluid voor de Nederlands defensie. Enkele jaren later, mede door technische ontwikkelingen in het buitenland, werd de aandacht voor deze technologie groter en ontstonden er steeds meer mogelijke toepassingen. Momenteel past TNO de glasvezel sensor technologie onder meer toe bij het monitoren van bruggen en wegen en zijn er ontwikkelingen op het gebied van hele kleine glasvezel sensoren voor diagnostiek in het menselijk lichaam.

“Deze licentie overeenkomst onderstreept de positie van TNO als ondersteunend onderzoeksinstituut, voor met name Nederlands bedrijven, door innovaties te creëren die hun wereldwijde concurrentiekracht vergroot. TNO heeft op zijn beurt high-tech bedrijven als Somni nodig die de commerciële potentie van een bepaalde technologie herkennen en het ondernemerschap bezitten om de TNO patentenportfolio met succes te vermarkten.”, aldus Arnold Stokking managing director TNO Industrie.

Roadmap

Semiconductor Equipment: lithografie, quantum technologieën, metrologie voor halfgeleiders, Smart industrie en diagnostische instrumenten

De moderne wereld is zonder elektronica, internet, elektronisch bankieren, etc. bijna niet meer voor te stellen. Deze toepassingen kunnen niet functioneren zonder geavanceerde elektronische circuits, met... Lees verder
Nieuws
Contact

Dr. Rogier Verberk

  • Quantum
  • QuTech
  • Medical Instrumentation
  • Semiconductor Equipment
  • Medical Instrumentation

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.