nieuws

TNO demonstreert mogelijkheden van Artificial Intelligence en Vision in de tuinbouw

12 dec 2018

“Innovatie is nodig als de tuinbouw zijn leidende positie in de wereld wil behouden!”, benadrukte Prof. Jan van den Ende op 4 december tijdens het Future Trends & Innovations Event, the next step in Horticulture Technology. Van den Ende inspireerde de ruim 150 genodigden door de diverse kansen voor de tuinbouwtechnologie te schetsen: industrie 4.0, servitization, duurzaam innoveren en disruptieve innovatie.

Handouts

De handouts van de presentaties zijn te downloaden op de Hortivation website

Ga naar de Hortivation website
Data Driven Integrated Growing Systems voor de glastuinbouw

Growing as a service

TNO presenteerde op het event de laatste ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence, Vision toepassingen, kasmodellen en flexibele zonnecellen. TNO werkt intensief samen met Hortivation om E-growing systemen te ontwikkelen, dat zijn totaaloplossingen die inspelen op het thema Feeding the Cities. De ambitie is om nieuwe 'Growing as a service' diensten te ontwikkelen, waarbij naast tuinbouwtechnologie ook de operations en productie in de kas wordt meegeleverd.

Greenhouse Technology

De ontwikkelingen in het Greenhouse Technology domein laten een sterke groeicurve zien. “Gedreven door de mogelijkheden van artificial intelligence zal de gemiddelde groei van bijna 10% op wereldschaal over de afgelopen jaren in de totale greenhouse technologie zich zeker doorzetten” aldus Harm Maters, voorzitter van de AVAG en een van de gastheren van het event. “Amerika en China domineren het AI-landschap en Europa raakt achterop! Dit vraagt om actie, zeker als je weet dat AI-adopters veel hogere winstmarges laten zien dan bedrijven die zich hier niet mee bezig houden.” De boodschap van Maters was helder: “Initieer R&D coalities, start innovatieprojecten op en ontwerp nieuwe businessmodellen die verbinden. Hierbij vormen Artificial Intelligence, robotica, cloud, data driven, Internet of Things en Advanced Analytics de weg naar een sterker en toekomstgericht tuinbouwtechnologiecluster.”

Het 'Future Trends & Innovations, the next step in Horticulture Technology' event werd georganiseerd door AVAG, Stichting Hortivation en TNO, in samenwerking met Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, GreenTech en Wageningen Universiteit & Research en vond plaats op 4 december in het World Horti Center in Naaldwijk. Handouts zijn te downloaden op de site van Hortivation.

Kennis

Glastuinbouw: verduurzamen met datagedreven bedrijfsvoering

De glastuinbouw is een belangrijke motor van de Nederlandse economie. De glazen tuinbouwkas met zijn technische installaties is een belangrijk exportproduct geworden. Nederlandse toeleveranciers exporteren... Lees verder
Kennis

Building Physics & Systems

In de bouw ontstaan volop innovatieve ideeën. TNO helpt bedrijven (bouwbedrijven, toeleveranciers, architecten) die concreet te maken door kennisdeling en advisering. We zetten ons daarbij tegelijkertijd... Lees verder
Nieuws
Contact

Ir. Egon Janssen

  • glastuinbouw
  • kassenbouw
  • MKB
  • loket
  • tuinbouw

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.