nieuws

Brightlands Materials Center en TNO ondersteunen Defensie met kennis over 3d printen

14 feb 2018

Brightlands Materials Center (BMC) en TNO gaan Defensie ondersteunen om 3D printen (ook wel bekend als Additive Manufacturing) in de organisatie in te voeren. Dit moet Defensie veel voordelen gaan opleveren. Het verkleint de logistieke voetafdruk, de uitrusting van militairen kan gepersonaliseerd worden en de operationele inzetbaarheid wordt vergroot door onderdelen op locatie te kunnen printen. Opdrachtgever voor deze samenwerking is het bureau FRONT (Future Relevant Operations with Next generation Technology) van Defensie.

Meer weten over het project?

Neem contact op met Joost van Lingen

Neem contact op

Brightlands Materials Center heeft op het gebied van Additive Manufacturing een goede kennisbasis om Defensie te ondersteunen in het toepassen van 3D printen en de selectie van materialen. TNO combineert als strategisch partner van Defensie uitgebreide kennis van de eisen die aan Defensiemateriaal gesteld zijn, met jarenlange ervaring in het ontwerpen en toepassen van geavanceerde 3D print apparatuur.

Defensie experimenteert sinds een aantal jaar met 3D printer. De logistieke voordelen en verhoogde operationele inzetbaarheid van het materieel zijn daarbij belangrijke voordelen.

De eerste experimenten met het 3D printen van kunststof onderdelen, onder andere in Mali, zijn succesvol gebleken. Defensie wil daarom deze technologie in de organisatie uitbreiden naar meer materialen en een breder scala aan toepassingen. BMC en TNO ondersteunen dit met de ontwikkeling van materialen en de combinatie ervan om de juiste robuustheid en duurzaamheid te waarborgen.

De komende maanden worden verschillende materialen geanalyseerd die Defensie veelvuldig hoopt te gebruiken in de nabije toekomst. Dit onderzoek zal worden uitgebreid om voor elke toepassing de benodigde materialen toegankelijk te maken.

Kennis

Additive Manufacturing

Additive Manufacturing (AM) staat voor het produceren van producten of onderdelen die laag voor laag worden gebouwd. De informatie die hiervoor nodig is wordt rechtstreeks uit het digitale ontwerp gehaald.... Lees verder
partner

Shared Research Programme Brightlands Materials Center

Begin 2015 hebben TNO en de provincie Limburg het Brightlands Materials Center (BMC) opgestart, een shared research center voor onderzoek naar polymeren. Op de Brightlands Campus in Geleen werken topwetenschappers... Lees verder

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.