nieuws

Veel lokale verkiezingsplannen voor glasvezel onnodig ambitieus

Laatste stukje koper houden is goedkoper en bedient meer burgers • 07 mrt 2018

Veel politieke partijen zeggen in hun verkiezingsprogramma’s voor de komende gemeenteraadsverkiezingen dat glasvezelaansluitingen voor internet tot aan elk huis, bedrijf en school noodzakelijk zijn voor hun gemeente. Overal glasvezel tot aan de voordeur (ook wel Fiber-to-the-Home FttH genoemd) aanleggen is een traject dat niet alleen duur, tijdrovend en arbeidsintensief is, maar vooral niet nodig om de meeste mensen een voldoende snelle verbinding te bieden. Deze partijen, en gemeentes in het algemeen, zouden veel meer moeten kijken hoe aan de vraag naar internetbandbreedte zo goed mogelijk, in de breedte, kan worden voldaan.

Laatste stukje koper bijna altijd genoeg

Voor een groot deel van de huishoudens en bedrijven is het voldoende als het netwerk tot het laatste verdeelpunt wordt verglaasd. Met nieuwe technologieën zoals G.fast zijn met het resterende stukje van 100 tot 200 meter over het bestaande koper- of coaxnetwerk internetbandbreedtes van 200 tot 500 Mb/s te halen. Hiermee kan, voor een fractie van de kosten in vergelijking met een volledige FttH-uitrol, voor een groot deel van de klanten aan de vraag voor de komende jaren worden voldaan. Bovendien blijft dan geld over om specifieke gevallen, bijvoorbeeld inwoners van de buitengebieden en hun scholen en bedrijven aan te sluiten op snel internet. Nu vallen die vaak buiten de boot omdat deze aansluitingen te duur zijn en moeten ze het doen met een 'internet-karrespoor' van 1-5 Mb/s.

Door deze netwerkuitbreidingen slim in te vullen en aan te leggen, gaat iedereen er sneller op vooruit en  kan er in de toekomst verder worden gemigreerd naar FttH, indien dat voor de vraag aan bandbreedte noodzakelijk is. De totale kosten hoeven dan niet hoger te zijn dan wanneer in één keer wordt overgaan naar FttH. Bovendien, als het voor de vraag niet nodig is of indien andere technologische oplossingen opkomen, denk aan mobiele 5G, hoeft het laatste stuk niet verglaasd te worden wat een flinke besparing oplevert.

Thema

Informatie & Communicatie Technologie: Digitale transformatie duiden en versnellen

ICT biedt uitgelezen kansen voor het oplossen van allerlei maatschappelijke uitdagingen en zorgt voor innovatie en economische groei. Het is een sleuteltechnologie van belang voor veel sectoren en technologieën.... Lees verder

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.