nieuws

TNO en imec werken samen aan slimme oplossingen voor bereikbare en leefbare steden

23 mei 2018

TNO en imec zijn een meerjarige samenwerking aangegaan om innovaties te ontwikkelen voor Smart Cities en Internet of Things, waardoor steden in de toekomst leefbaar en bereikbaar blijven. Stedelijke leefbaarheid wordt steeds complexer door een toenemende bevolkingsgroei, strengere duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid, vereisten rond CO2-neutraal vervoer en nieuwe technologische uitdagingen zoals ‘Mobility as a Service’. Dankzij de samenwerking krijgen steden nauwkeurig inzicht in de actuele situatie in hun stad, en de mogelijkheid vooraf te voorspellen wat de effecten zijn van toekomstige maatregelen op doorstroming, luchtkwaliteit en niveau van geluidsoverlast.

Wilt u meer weten over de TNO bijdrage aan slimme oplossingen voor bereikbare en leefbare steden?

Neem contact op met Mirjam van Iterson

Neem contact op

imec, wereldspeler op het gebied van R&D voor microchip- en sensorontwikkelingen en digitale technologie, en TNO, wereldspeler op het gebied van R&D voor digitale technologie, milieu, transport en logistiek gaan in samenwerking met steden nieuwe modules ontwikkelen voor ‘Digital Twins’. Deze modules bieden een beter afwegingskader en handelingsperspectief voor complexe stedelijke besluitvorming.

Brug fysieke en digitale wereld

TNO ontwikkelde Urban Strategy, een simulatieplatform om integrale besluitvorming rond gebiedsontwikkeling en mobiliteitsplanning in steden te verbeteren. Dit platform leent zich ook bij uitstek voor een ‘Digital Twin’ die een brug slaat tussen de fysieke en digitale wereld. ‘Digital Twin’ combineert real-time sensorinformatie met simulaties op basis van modellen en algoritmes, en wordt gemaakt op basis van TNO’s Urban Strategy simulatieplatform en de data uit de imec-sensoren.

Eerste resultaten

De eerste resultaten van de samenwerking zullen getoond worden in Europa’s grootste IoT living lab, ‘City of Things’, in Antwerpen. In deze multifunctionele proeftuin werken imec, de Stad Antwerpen, het Havenbedrijf en de Universiteit Antwerpen samen aan nieuwe digitale toepassingen voor impact op stedelijk niveau. TNO en imec werken al sinds 2005 samen in het door hen opgezette Holst Centre in Eindhoven, dat zich richt op draadloze sensorsystemen, geconnecteerde health oplossingen en flexibele elektronica voor onder andere ‘Internet of Things’ applicaties. De nieuwe samenwerking op het gebied van Smart Cities is hieraan complementair.

Nieuws
Contact

Ir. Mirjam van Iterson

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.