nieuws

Energieverbruik van gebouwen drastisch reduceren

27 jun 2018

TNO werkt in het Interreg project EnEf samen met universiteiten en bedrijfsleven om nieuwe ramen te ontwikkelen die het energieverbruik van gebouwen drastisch reduceren.

Om in de toekomst Europa op een betrouwbare en betaalbare manier van energie te blijven voorzien, is het niet alleen belangrijk het aandeel duurzame energie snel te verhogen, maar ook te kijken naar energiebesparing. Het Interreg project EnEf (Energie Efficiëntie) heeft dit laatste tot doel, en richt zich op twee belangrijke energieverbruikers: de gebouwde omgeving en de chemische industrie.

Het raam van de toekomst

Met een aandeel van meer dan 40% in het totale energieverbruik binnen Europa, kan de gebouwde omgeving met recht een grootverbruiker aan energie worden genoemd.  Met name het verwarmen van huizen en kantoorgebouwen in de winter en het koelen in de zomer kost veel energie. Binnen EnEf worden slimme nanogestructureerde coatings ontwikkeld voor gebruik op ramen. Deze coatings herkennen of het zomer of winter is, en bepalen zo zelfstandig of het verstandig is om warmte door te laten of tegen te houden. Natuurlijk zonder dat de gebruiker daar iets van ziet. Zo ontwikkelen we het raam van de toekomst dat een belangrijke bijdrage zal leveren aan het terugdringen van het energieverbruik in de gebouwde omgeving, en regio’s en steden zal helpen hun doelstellingen m.b.t. energieneutraliteit tijdig te realiseren.

Samenwerking

TNO werkt in het project samen met de universiteit Hasselt, de Zuyd hogeschool, de Fontys hogeschool en het bedrijf Kriya Materials.

Projectvoortgang

Gedurende de eerste 18 maanden van het project zijn 14 materialen geïdentificeerd die in coatings op ramen de functionaliteit hebben die kan leiden tot de gewenste energiebesparing. Deze zijn inmiddels allen op laboschaal getest. Uit deze testresultaten is geclassificeerd in welk toepassingsgebied elk materiaal het best tot hun recht zouden komen:

  • Zonnecellen - Meer energie opwekken door vermindering van opwarming van de zonnecel;
  • Zonne collectoren - Voorkoming van oververhitting van de zonnecollector / zonneboiler;
  • Gebouwde omgeving (ramen) - Minder warmte binnen laten waardoor airco minder nodig is;
  • Land- en tuinbouw (glas en folie) - Warmtereflectie bij hoge temperatuur. Ramen langer dicht en CO2 blijft binnen;
  • Automobiel ([dak]ramen) - Warmtereflectie bij hoge temperatuur waardoor airco minder nodig is.

Projectplannen

De komende 18 maanden van het project zullen 3 materialen worden geselecteerd. Van elk zullen demonstratie ramen worden gemaakt die onder realistische omstandigheden zullen worden beproefd op functionaliteit en langere termijn stabiliteit.

Heeft u interesse om meer te weten? Neem dan contact op.

Financieel ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Nieuws
Contact

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.