nieuws

Geologische Dienst Nederland: scholieren wanen zich geoloog tijdens Geoweek

01 jun 2018

Op 30 mei 2018 gingen leerlingen van 3 HAVO/VWO van Het Nieuwe Lyceum Bilthoven met de voeten in de klei. In het kader van GeoWeek 2018 namen zij deel aan de expeditie Stap in de wereld onder je voeten van Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO.

De leerlingen hadden hun huiswerk gemaakt, want wisten al behoorlijk veel van geologie in de breedte. “En met een reden,” aldus hun docente Aardrijkskunde mevrouw Dil-van Apeldoorn. Zij vervolgt: “Deze groep voert in combinatie met de vakken Aardrijkskunde, Biologie, Natuurkunde en Nederlands een gezamenlijk project uit op het gebied van Opvang water op gevel. De focus ligt op grondwater dus en daar heeft Geologische Dienst Nederland ontzettend veel verstand van.”

Met een team van enthousiaste experts gingen de leerlingen letterlijk het veld in om een grondwater meting uit te voeren. Ook keken zij live onder de grond van hun school en omstreken via http://www.dinoloket.nl en daarna in een 3D programma. Tenslotte kregen zij een pitch over grondwaterstroming in de beschrijfruimte, oftewel de schatkamer van de ondergrond.

Geologische Dienst Nederland heeft dit jaar tijdens de GeoWeek een recordaantal leerlingen bereikt met tien klassenbezoeken in het land en twee expedities in het Utrechtse. Hiermee zet zij geologie op de kaart bij een breed publiek; één van de ambities van het lustrumjaar 100 jaar geologie in kaart.

Kennis

Welkom bij de Geologische Dienst Nederland

De ondergrond is belangrijk. Hij levert ons energie, water en verschillende delfstoffen. Zijn eigenschappen en gedrag bepalen grondstabiliteit, mogelijkheden voor ondergronds ruimtegebruik, in welke mate... Lees verder
Ons werk

100 jaar geologie in kaart

Medio 1918 werd door de Minister van Waterstaat Lely de voorloper van de Geologische Dienst Nederland ingesteld, met als opdracht om voor Nederland een systematische geologische kartering op te zetten.... Lees verder
Nieuws

Ronald Harting

Contact

Ronald Harting

  • geologie
E-mail

Mediavragen?

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.