nieuws

Zoektocht naar burgemeester Noordzee van start

Publiek op zomerevenementen betrekken bij rol Noordzee in energietransitie • 21 jun 2018

ECN part of TNO is in samenwerking met SummerLabb, een initiatief van Jan Douwe Kroeske, een nieuw programma gestart. Deze zomer gaan zij op zoek naar ‘de nieuwe burgemeester van de Noordzee’. De Noordzee is de afgelopen jaren het speelveld binnen de energietransitie geworden en dus is het tijd voor een regisseur.

ECN part of TNO is de samenwerking met SummerLabb gestart om bij de vele discussies tussen de gebruikers van de Noordzee, ook het publiek een stem te geven. In de komende maanden wordt daarom gezocht naar De Burgemeester van Jouw Noordzee. Het programma rond de zoektocht is in de komende maanden, in allerlei mogelijke verschijningsvormen, terug te zien op diverse zomerevenementen. Vanaf september 2018 wordt duidelijk wie de nieuwe burgemeester wordt. Een belangrijke onderdeel van zijn of haar werk is het delen van kennis met de bezoekers van Nederlandse festivals en evenementen. Een ander doel van de functie is het in gesprek gaan met alle spelers van de Noordzee om vanuit de verschillende belangen een heldere visie te ontwikkelen.

Toekomst Noordzee

“De rol van de Noordzee in de energietransitie heeft impact op alle gebruikers zoals vissers, scheepvaart, energieopwekking, maar ook natuur,” aldus Rene Peters van ECN part of TNO. “We moeten een goede balans vinden tussen energie, economie en ecologie, dat is belangrijk voor ons allemaal. De Burgemeester van Jouw Noordzee moet hierover in gesprek met alle stakeholders en dus ook met jongeren. ECN part of TNO wil samen met SummerLabb jongeren betrekken bij de discussie over de toekomst van de Noordzee en de innovaties die tot versnelling van de energietransitie moeten leiden.”

Belangrijke taak

Ook Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan den Rijn en tevens voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, is positief over het idee van een nieuwe burgemeester: “Met de initiatiefnemers vind ik het goed om aandacht te vragen voor het thema klimaatverandering. Als een persoon in de vorm van een burgemeester voor de Noordzee dat gaat doen, ben ik benieuwd wie deze ‘nieuwe collega’ wordt.”

Programma

SummerLabb is een platform dat wetenschap en innovatie naar een breder publiek brengt, zowel online als offline. Inmiddels werkt SummerLabb al tien jaar nauw samen met partners uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden, multinationals en start-ups. Jan Douwe Kroeske over de nieuwe toezichthouder: “In de afgelopen tijd heeft SummerLabb van elke stakeholder wel een mening gehoord over de nieuwe Noordzee. Iedereen zegt dat er overzicht nodig is. Daarom was onze keuze om met de Burgemeester van Jouw Noordzee te komen, een hele logische.”

Het programma rond De Burgemeester van Jouw Noordzee is in de komende maanden, in allerlei mogelijke verschijningsvormen, terug te zien op diverse zomerevenementen. Bekijk hier alvast een eerste impressie over de Burgemeester van Jouw Noordzee, waarbij verschillende stakeholders antwoord geven op de vraag waar de nieuwe burgemeester aan moet voldoen.

Nieuws
Contact

Dr. ir. René Peters

  • Waterstof
  • Gas
  • LNG
  • Transitie
  • Offshore Energie

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.